Gamebasics, het bedrijf dat ik in 2004 oprichtte om Online Soccer Manager (OSM) groot te maken, is verkocht aan Miniclip, een ambitieuze Europese gamestudio die OSM verder gaat laten groeien.

Met de verkoop van Gamebasics sluit ik een periode van 20 jaar af. Sinds ik in 2001 begon met OSM op mijn zolderkamer, is het spel door zeker 300 miljoen mensen wereldwijd gespeeld. Het is een prachtige rit geweest! Hoewel er op eigen kracht veel bereikt is, geloof ik dat Gamebasics onder de vleugels van Miniclip nog een belangrijke stap kan zetten naar het doel van OSM ’s werelds grootste mobile voetbalmanagement game te maken.

Miniclip

Miniclip is misschien niet de bekendste naam in de games-wereld, maar het bedrijf is ambitieus en groeit snel. Ooit gestart met webportals, is hun portfolio inmiddels gegroeid tot meer dan 60 mobile games, waaronder enorme hits als 8 Ball Pool, Golf Battle en Football Strike. OSM is hierop een prachtige aanvulling. In 2015 kreeg Miniclip een grote investering van Tencent uit China. Tencent is één van de grootste technologiebedrijven ter wereld én het grootste games bedrijf ter wereld.

Miniclip

Waarom ik Gamebasics verkocht heb

Ik ben sinds 2017 niet meer operationeel betrokken bij Gamebasics. Nu ben ik dus ook geen aandeelhouder meer. Hoewel dat best raar voelt, heb ik er vrede mee. Het is een mooie uitkomst van een proces dat jaren in beslag heeft genomen.

Nadat het gelukt was om OSM internationaal te laten doorbreken, voelde ik dat het tijd was voor een volgende stap. OSM zou deel moeten worden van een groter portfolio. Dan zou het spel met mondiale slagkracht en kruisbestuiving nog verder kunnen groeien. Zo’n doel kan op twee manieren bereikt worden. Overnemen tot je zelf heel groot ben of overgenomen worden. Voor Gamebasics kozen we voor de laatste optie.

Het realiseren van de verkoop

Het lijkt eenvoudig een bedrijf dat goed loopt te verkopen. Maar de uitvoering van die strategie had heel wat voeten in de aarde. Het belangrijkste was om een partij te vinden die gelooft in het concept, het team en de ambities. Die diende zich niet direct aan. Vanaf 2013 hebben we geprobeerd een verkoop te bewerkstelligen. Steeds ging het mis, soms op het laatste moment. Zeer frustrerend. Nadat ik zelf in 2017 afscheid heb genomen als directeur, heeft het management team het nu dan toch voor elkaar gekregen.

Miniclip is een partij die mobiele games begrijpt, die gelooft in de OSM franchise en in het talentvolle team van Gamebasics. Door de COVID-19 pandemie was bovendien de populariteit van OSM tot ongekende hoogte gestegen, wat het makkelijker maakte de verkoop rond te krijgen.

En nu?

Gamebasics zal onder de vleugels van Miniclip aan een nieuw hoofdstuk beginnen. De ambitie is om OSM groter te maken, maar ook om vanuit Nederland aan nieuwe games te werken. Miniclip roemt het gaming ecosysteem in Nederland, waarin Gamebasics vanuit Zoetermeer een prominente plek inneemt.

Ik ben trots op wat er is bereikt en wens hierbij de medewerkers en het management team veel succes als onderdeel van Miniclip!

Lees hier het persbericht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.