Nog één week mag ik mezelf directeur van Gamebasics noemen. Vanaf 1 januari 2017 neemt een nieuw management team het van me over en trek ik me terug uit operationele zaken. Dit geeft me de ruimte om te werken aan nieuwe initiatieven vanuit de Dutch Innovation Factory.

Drie jaar geleden besloten mijn toenmalige compagnon Frank Tijhuis en ik Gamebasics zelfstandig te maken. Voor het geval we zelf ‘onder de bus’ zouden komen, wilden we het bedrijf onafhankelijk maken van ons als oprichters. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is gelukt. Al ging niet alles geheel volgens plan.

Frank moest eind 2014 noodgedwongen vroegtijdig afscheid nemen om gezondheidsredenen, waardoor ik er alleen voor kwam te staan. Geen gemakkelijke tijd. Het directeurschap heeft heel veel mooie kanten, maar ik dreef steeds verder weg bij de kern van wat ik zelf het liefste doe: software ontwikkelen.

Grote ambities

Online Soccer Manager heeft de potentie om de grootste voetbalgame ter wereld te worden. Het is een prachtig project en ik wilde de groei ervan niet remmen. Ik bleef meer mensen aannemen om de ambities waar te maken. We verdubbelden zo in een paar jaar tijd van 22 naar 45 mensen.

Het binnenhalen van de voetbalrechten en het uitbrengen van een nieuwe OSM versie afgelopen jaar waren mooie mijlpalen, waar ik trots op ben maar die me ook veel energie hebben gekost. Meer en meer moest ik gaan vertrouwen op anderen. Mijn inbreng werd steeds meer indirect. Er werden radicaal andere dingen van me gevraagd dan in de eerste 12 jaar. Het managen van mensen vind ik leuk, zolang ik het als ‘meewerkend voorman’ kan doen. Daar was de afgelopen jaren geen sprake meer van. Ik hield me noodgedwongen alleen nog bezig met financiën, business development en intern management. Enorm uitdagend en afwisselend. Maar ook stressvol en te ver weg van hands-on bezig zijn.

Toen duidelijk werd dat het management team het zelfstandig aankan, besloot ik all the way te gaan en mijn stoel ter beschikking te stellen. De gezamenlijke kwaliteiten van de nieuwe CEO, CPO, CTO en CMO, zoals de vier heren in het nieuwe ‘MT’ zichzelf noemen, zijn van een hoog niveau. Ik laat hen een gezond bedrijf na, dat met de nieuwe OSM versie een goed fundament heeft om verder door te groeien. Vandaar dat ik er veel vertrouwen in heb. En ik blijf natuurlijk als aandeelhouder nog steeds betrokken bij het bedrijf dat ik heb opgericht.

“En wat ga jij dan doen?”

Dat is de vraag die me nu steeds wordt gesteld. In het antwoord daarop is vooral belangrijk te benadrukken wat ik niet ga doen: ik wil niet direct weer een achtbaan in met commitments en investeringen. Ik ga eerst eens rustig om me heen kijken en genieten van de vrijheid die het geeft om geen directeur meer te zijn. Maar uiteraard niet te lang. Ik heb niet de intentie op mijn 37e al met pensioen te gaan.

In de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer heb ik een kantoorruimte gehuurd, samen met start-up RosterBuster. Hen kan ik mogelijk helpen als adviseur, om verder te groeien. Verder wil ik prototypes ontwikkelen van nieuwe mobile games, om te zien of daar iets tussenzit waar het publiek op zit te wachten.

De Dutch Innovation Factory is een inspirerende plek die behalve bedrijven ook onderwijs en een incubator bevat. Ik vind het leuk om jonge mensen te helpen om hun (ondernemende) ambities waar te maken, dus ook wat dat betreft zit ik daar op de goede plek.

Missen

Hoewel ik veel zin heb in de nieuwe start die ik ga maken, zal ik Gamebasics enorm gaan missen. Het is een geweldig bedrijf waar fantastische mensen werken. De laatste maanden zijn er weer zoveel mooie dingen gebeurd. De hackathon, het uitje naar Rome en de vele mooie ontwikkelingen in de game, zoals de Match Experience en het nieuwe forum. De innovatieprijs die ik met Gamebasics won, was een mooie bekroning.

Het geeft enorm veel voldoening om ’s ochtends het mooie voetbalstadionkantoor binnen te kunnen lopen met al die briljante mensen die er werken. Als ik wakker wordt, check ik altijd als eerste de statistieken. Hoeveel spelers hebben we vandaag? Het zal nog wel even duren voordat dat soort gewoontes eruit zijn. Maar dat mag ook wel, ik heb er 15 jaar van mijn leven in volle overgave aan besteed. Het was een geweldige tijd. Ik heb nog één week om ervan te genieten. Dat ga ik dan ook met volle teugen doen. 9 januari bij de jaarlijkse strategiedag is het officiële afscheid.

13 REACTIES

 1. Mooi, persoonlijk verhaal, Jeroen! Klinkt alsof je weet wat je wil (en niet wil). Succes!

 2. Heel Veel Succes met je nieuwe uitdaging Jeroen! Ik zal je berichtjes mbt OSM wat je van tijd tot tijd hier post gaan missen.

 3. Hallo Jeroen,

  Dat zal een heel lastige keuze zijn geweest. Echt knap om de knoop door te hakken en de touwtjes uit handen te geven.
  Heel veel succes met je volgende (voetbal)doelen!

  Wouter Verburg
  Cuba

 4. Hoi Jeroen,
  Neem de tijd. Ga eens op reis en neem in ieder geval flink afstand. En heb geduld bij het oppakken van je volgende uitdaging. Heel knap!!

 5. Awesome
  Moeilijke beslissing!
  Heel veel succes en ik hoop dat het nieuwe MT jou kan evenaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.