De ene cryptomunt is de andere niet. Nu Bitcoin weer met een onstuitbare opmars bezig is, komen de succesverhalen van de bitcoinmiljonairs weer bovendrijven. Je hoort echter zelden van de mensen die veel geld verloren zijn met het investeren in cryptomunten. Toch zijn die er genoeg! Ik ben er zelf één van.

Bitcoin en sushi

Ik kocht mijn eerste bitcoin in 2016. Toen nog om sushi met bitcoin te kopen. Ik kon sushi blijven bestellen met dezelfde inleg, omdat de prijs omhoog schoot. Dat wekte mijn interesse voor het beleggen in crypto.

Cryptomunten bubble

In de hoogtijdagen van de crypto-bubble had ik een portfolio opgebouwd met munten als Bitcoin, Ethereum, Litecoin en Monero. Als ik het daarbij had gelaten, dan had ik nu een prachtig rendement gemaakt. Maar ik wilde meer en zocht de experimentele altcoins op.

Altcoins

Zo kwamen munten als Bloom, Matchpool, TokenPay, Ignis, Gulden, Nxt en Aeron in mijn portfolio terecht. Al deze munten hebben een prachtig verhaal waarom ze de wereld gaan veranderen en wat hen uniek maakt. Van TokenPay en Bloom heb ik meegedaan aan de ICO, de Initial Coin Offering. Spannend zo’n ICO en ik mocht hopen op een hoog rendement.

De werkelijkheid is anders. Mijn investeringen in alle munten buiten de ‘grote jongens’ zijn desastreus afgelopen. Zelfs nu de markt aantrekt zit er geen beweging in altcoins als ReddCoin, Nxt en TokenPay. Dat is ook niet zo gek. Op de meeste van deze munten is mijn rendement -98% of zelfs nog slechter. Dat betekent dat als ik 1000 euro ergens in had geïnvesteerd, dat daar nu minder dan 20 euro van over is! Om weer op het oude niveau te komen zal een winst nodig zijn van minimaal 5000%.

Zie hier een stukje van mijn portfolio. Zoals je ziet is er weinig te lachen.

Cryptomunten portfolio

Alles of niets met cryptomunten

In tijden waarin iedereen pocht met vette winsten op Bitcoin en andere cryptomunten lijkt het me goed om ook een eerlijk verhaal te vertellen. Er bestaat geen bodem voor de prijs van crypto, omdat er geen intrinsieke waarde tegenover staat. Dat klinkt theoretisch, totdat je ermee te maken krijgt, zoals ik. Cryptomunten kunnen hard dalen en je weet dan niet wanneer het stopt. Je geld verdampt letterlijk voor je ogen. Het is alles of niets.

Gelukkig heb ik nog iets van mijn eigen beleggingsadvies gevolgd en is niet al mijn geld verdwenen. Maar toch had ik het een stuk beter gedaan als ik niet zo onrustig en hebberig was geweest.

Investeren?

Hoewel het kopen van cryptomunten een riskante zaak is, zal ik het toch niet afraden. Wanneer je bij de top-10 blijft en Bitcoin, Ethereum of Litecoin in je bezit hebt, dan heeft de waarde zich op lange termijn wel bewezen. De koersschommelingen zijn gigantisch, maar het komt altijd goed. Voor wie stalen zenuwen heeft en wat geld om mee te spelen, is het een leuke belegging. Dus als je na dit verhaal nog niet afgeschrikt bent, gewoon doen.

Lees eerst mijn beleggingsadvies over cryptocurrency, of ga gelijk aan de slag met cryptomunten via LiteBit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.