Het gebeurt niet vaak dat ik me geroepen voel om mijn opinie over iets op deze weblog te zetten. Maar deze keer kan ik het toch niet laten. Sinds ik aan de Voorweg woon zie ik in de verte namelijk ook de randstad rail voorbijkomen. Elke dag rijdt er om de tien minuten een wagon voorbij, en daar is iets vreemds mee.

Het vreemde is dat de treinen wel rijden, maar dat ze leeg zijn. Er zitten géén mensen in!

Het hele idee van de randstad rail leek zo mooi, maar is een ellende van jewelste geworden. Toen men met deze nieuwe treinstellen ging testen ontspoorde de trein diverse malen. Men besloot toen om eerst te onderzoeken waar de ontsporingen precies door veroorzaakt werden. Er zou test gereden worden. Je zou verwachten dat een paar keer op en neer rijden wel voldoende zou zijn. Maar daar denken de beleidsbepalers heel anders over.

Maandenlang rijdt de randstad rail gewoon de normale dienstregeling en zie ik hem vanuit mijn huis elke dag keurig voorbij rijden. Fluisterstil en keurig op tijd. Maar er zit niemand in. De trein rijdt wel, maar waarom? Het is de waanzin ten top. Geld over de balk slingeren voor gevorderden.

Ik heb wel een theorie, en die luidt dat dit een expiriment is. Ze wachten totdat het iemand opvalt, om te kijken wanneer dat zal gebeuren. Een interessante psychologische vraag: hoelang kan een lege trein voorbij rijden totdat het mensen opvalt dat het een volkomen nutteloze zinloze exercitie is?

Het is natuurlijk al van de zotten dat ze dat treintje niet normaal over het spoor kunnen laten rijden. Maar het is nog veel debieler dat hij elke dag wel zijn vele rondjes maakt zonder dat er iemand van kan profiteren. Het kost ongetwijfeld handenvol geld en van energiebesparing kun je zo natuurlijk niet spreken. Al Gore zou niet trots zijn op de Randstad Rail.

Terwijl ik dit stukje typ zie ik weer leeg treinstel voorbij razen.

4 REACTIES

  1. Ja héél opmerkelijk. Telkens als ik bij jou vertoef, dan word daar weer helemaal melig van. Elke keer die trein die langskomt en dan exact volgens het normale rooster. Dus in de spits supervaak! Hahaha. Ik benieuwd of ze nog een keer met apen (alszijnde mensen) geen testen. Want wat nu als de trein een beetje gaat slingeren, valt ie dan misschiem om?

  2. Volgens mij heeft de gemeente Zoetermeer nog steeds op hun To Do lijstje staan: “RandstadRail Uitzoeken”. Maarja, het komt er maar steeds niet van met al die vakanties enzo..

  3. Da’s zeker waar, en die busdiensten die we ervoor in de plaats krijgen zijn de benaming ‘bagger’ nog niet eens waard, terwijl ze toch ook nog zo’n slordige 300.000 euro per week kosten. Wist je trouwens dat vergelijkbare testen in Duitsland maarliefst vijf jaar hebben geduurd? Ben ik even blij dat ik er niet op gewacht heb en maar gewoon een autotje heb gekocht!

En wat vind jij hiervan? Laat hier je reactie achter.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.