SCOREN!Mijn boek SCOREN! Online Soccer Manager (OSM) van zolderkamer tot skybox is nu te bestellen bij Managementboek.

Toen ik in 2001 met Online Soccer Manager (OSM) begon, kon ik nog niet vermoeden dat het tot op de dag van vandaag miljoenen mensen zou boeien. Nu ik uit de Gamebasics rollercoaster ben gestapt en tijd gehad heb voor reflectie, vind ik het tijd om het verhaal over OSM op te schrijven. Het moet een verhaal worden dat inspireert, boeit en verbaast. Met ups en downs en een kijkje in de keuken van het ontstaan van Nederland’s eerste grote mobiele game.

Ik ga dus een boek schrijven over OSM en Gamebasics. Een hoop werk is al gedaan, want ik heb het rijke archief van deze blog om me op te baseren. Er zijn echter nog genoeg gaten in het verhaal die opgevuld moeten worden.

Voor wie is het boek?

De eerste vraag die ik mezelf heb gesteld is: voor wie schrijf ik het boek?

Het boek wordt voor iedereen die OSM speelt of heeft gespeeld. Of er niets van begreep maar een kennis, broer, partner of vriend heeft gehad die helemaal opging in het spelletje. Als je benieuwd bent hoe het heeft kunnen ontstaan. Wat er achter de schermen gebeurde en wat ervan geworden is. Hoe kon OSM zo populair worden? Welke fouten zijn er gemaakt? Wat dreef de mensen bij Gamebasics die aan OSM hebben gewerkt? Als de antwoorden op deze vragen je interesseren, dan wordt dit een boek voor jou.

Het moet ook een ondernemersverhaal worden. Met ups en downs. Vallen en opstaan. Met momenten van geluk, inzicht en blunders.

En ik schrijf het ook voor mezelf. Terwijl ik aan het schrijven ben, komen alle herinneringen weer boven. Het is een therapeutische ervaring.

De opbouw van het boek

Ik maak er in de basis een chronologisch verhaal van. Maar ik zal ook gaan inzoomen op bepaalde onderdelen. Het begint met het ontstaan van OSM. Hoe het er bij Gamebasics achter de schermen aan toeging. Hoe de community in elkaar zat. Hoe sommige iconische game elementen, zoals trainingskampen en crews, zijn verzonnen.

Zal het geheim van de OSM engine onthuld worden?

Natuurlijk vinden ook de avonturen bij het binnenhalen van de voetballicenties een plekje en het verkoopproces van het bedrijf, waardoor Gamebasics tegenwoordig Miniclip Nederland heet.

Ik wil proberen er een boek van te maken waarin niet alleen de successen een plek krijgen, maar juist ook de moeilijke momenten en de keuzes die niet zo goed uitpakten.

Wanneer is het te koop?

Het zal nog wel even duren voordat het boek af is. Ik verwacht dat het ergens in 2023 uitkomt. Er moet nog een hoop werk verzet worden.

En ik kan het niet alleen. Ik heb feedback nodig. Zou je het boek willen lezen? Waarom (niet)? Wat zou je in het boek willen terugzien? Wat heb je altijd al willen weten en mag ik niet vergeten? Laat het me weten in de reacties. Wie weet wordt jouw feedback verwerkt en vind je het terug in het boek, als het in de boekhandels ligt. Suggesties voor een leuke titel worden ook gewaardeerd!

1 REACTIE

  1. Tof om na al die jaren OSM op jouw website beland te zijn en leuk om te lezen over de ontwikkeling van het spel. Van Keuken Kampioen Divisie naar Champions League zullen we maar zeggen.

    Ik moet wel bekennen dat ik hier ben beland door het googelen naar de zin “Welkom bij Gamebasics. Je krijgt zo dadelijk een toegangscode die je moet invullen op de internetpagina” die ik regelmatig te horen kreeg na het gebruiken van de huistelefoon om een seizoenkaart aan te schaffen.

    Onlangs met een aantal vrienden het avontuur nogmaals aangegaan en is de conclusie toch dat het spel na de verkoop aan Miniclip erop achteruit is gegaan door de “pay-to-win” factor.

    Ben benieuwd naar het boek. Is er momenteel al meer bekend over de publicatiedatum?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.