Ruim 20 jaar nadat ik mijn MSX2 homecomputer definitief in een koffer had opgeborgen, heb ik deze weer eens tevoorschijn gehaald. Bij het bouwen van mijn MSX Mini, ontdekte ik een stapeltje diskettes die mijn muziek en programma’s bevatten uit die tijd. Ik ging proberen de inhoud ervan uit te lezen en de muziek af te spelen. Hoewel een aantal diskettes beschadigd was, vond ik tientallen zelfgemaakte deuntjes terug.

De MSX diskettes die ik had gevonden, kon ik niet direct gebruiken. Want welke computer heeft tegenwoordig nog een ouderwetse 3.5″ diskdrive? Ik dacht dat gaat moeilijk worden, maar het viel mee. Voor maar €13,95 kon ik een externe USB floppydrive aanschaffen. Toen ik die eenmaal in mijn bezit had, kon ik de diskettes gaan uitproberen.

Tot mijn verbazing werkten ze voor het overgrote deel nog. Als een kind zo blij ging ik op ontdekkingstocht, door de schatkamer van mijn MSX-tijd.

FM-PAC en Music Module

In mijn middelbare schooltijd (1994-1996) hield ik me bezig met muziek maken voor de MSX computer. Voor die tijd al geen revolutionair apparaat meer, maar op muziekgebied stond hij zijn mannetje.

Met behulp van geluidskaarten als de FM-PAC, Music Module en later de Moonsound, kunnen muziekstukken worden gecomponeerd in een tracker. Ik heb heel wat uurtjes besteed aan muziekjes schrijven, die naarmate ik er handigheid in kreeg steeds beter werden.

Voor de eerste muziek die ik maakte, gebruikte ik FAC Soundtracker, later opgevolgd door Moonblaster. Eind 1994 bracht ik de Jer Musix Disk uit, een demodisk die nog altijd af te spelen is op een MSX computer of emulator. De muziek die ik daarna had gemaakt is verdwenen. Tot nu, want uit de gevonden back-ups vond ik een aantal van deze oude nummers terug.

Ik heb ze opgenomen en op YouTube gezet, hier is de volledige playlist.

Moonsound

De Moonsound is een geluidskaart die in 1995 door de Nederlandse stichting Sunrise is ontwikkeld en uitgebracht. Het wordt beschouwd als de beste geluidskaart voor de MSX. Er zijn nooit commerciële games mee gemaakt, maar via het programma Moonblaster for Moonsound, kunnen hobbyisten er muziek voor maken.

Hier ben ik een tijdje actief mee bezig geweest. De beste tracks heb ik uitgebracht onder de naam Moonsound Music Collection, in 1996. Hiervan bezit ik helaas geen kopie meer, alleen een recensie in het blad MCCM herinnert er nog aan.

De muziek had ik ooit opgenomen, maar dat was op een cassettebandje. De geluidskwaliteit daarvan laat daarom te wensen over. Vandaar dat ik positief verrast was dat ik in de back-ups zowaar nog wat materiaal van de Moonsound Music Collection terugvond. Een klein stukje van de demo en een paar muziekstukken die ik in elkaar had geknutseld.

De muziek heb ik opgenomen met de openMSX emulator en daarna op YouTube gezet in een playlist.

Eerste Prijs

Complimenten aan de makers van de emulator, die het voor elkaar hebben gekregen niet alleen een MSX2 computer volledig te emuleren maar ook alle bijbehorende geluidskaarten.

In 1995 deed ik mee aan een muziekwedstrijd uitgeschreven door het disk magazine “Future Disk”. Ik won de eerste prijs in de OPL4 categorie. Met de openMSX emulator ben ik nu ook in staat dat magazine opnieuw op te starten en te bekijken. En zie hieronder het bewijs: op editie 25 staat keurig vermeld dat ik een winnaar ben.

Als ik het nu zo terug luister, kan ik me voorstellen dat iemand die nooit een MSX computer heeft gehad, er niet bepaald warm van wordt. Het is overduidelijk gedateerd. Maar ik herken alle melodietjes en de specifieke geluiden van de geluidskaarten die zijn gebruikt. Dat geeft het een hoge nostalgische waarde. Ik ben toch wel blij dat ik destijds niet alleen MSX games heb gespeeld, maar ook iets heb gecreëerd. Dan heb je ook wat.

Nadat ik de overstap van de MSX naar de PC heb gemaakt, heb ik zelf een tracker geschreven onder de naam MiGTracker, waarmee ik op dezelfde manier muziek kon maken als met Moonblaster. Dit heb ik nog volgehouden tot 2008. Wie weet pak ik het ooit weer eens op.

10 REACTIES

 1. Ik heb uiteindelijk dezelfde gekocht in Berkel en het werkt inderdaad zonder problemen. Ik ben ineens 25 jaar terug in de tijd gestapt.

 2. De winkel in Berkel had zaterdag nog voorraad, zondag niet meer. Mijn leven in een notendop 😉
  Maar niet erg, er is een levendige discussie gaande op MRC n.a.v. een vraag van mij hierover, dus wellicht komt daar nog wel uit.

 3. Cool, ik ben benieuwd wat je allemaal tegenkomt! Afgezien van de muziek kwam ik ook nog een heleboel programmaatjes en spelletjes tegen… Dat was het mooie van de MSX, het nodigde enorm uit om zelf dingen te maken.

 4. Dankjewel! Dat is erg nuttig om te weten. Ik rij maandag even naar Berkel, daar hebben ze ze nog op voorraad zag ik. Ik had ook een 8235, maar pas later de SD-drive laten vervangen door een DD-drive. Dus ik heb ook nog wel 360 kB liggen denk ik. Dat schijnt iets lastiger te zijn, maar niet per se onmogelijk.

 5. Nu je het zegt: op de website van de leverancier wordt expliciet aangegeven dat de drive niet werkt met 720k DD disks, alleen met 1.44MB. Ik had dat niet gezien.

  Maar ik kan bevestigen dat het wel werkt. Ik heb met deze drive al mijn MSX disks kunnen inlezen en er images van kunnen maken met MSX Disk Manager (http://www.lexlechz.at/en/software/DiskMgr.html).

  Ik had een 8235 machine die oorspronkelijk met een 360k single sided diskdrive was uitgerust, maar die was geupgrade tot 720k double sided / double density. Mijn disks waren dus ook van dat formaat.

 6. Tof! Ik wil ook oude floppy’s omzetten en ben op zoek naar een goede USB floppy drive. Interessant is dat de specificaties van de USB floppy drive die jij hier noemt aangeven dat 720 kB-disks niet geslikt worden. Maar dat klopt dus niet?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.