De Jer Musix Disk met MSX muziek uit 1994

4
861

In mijn jeugd was ik in het bezit van een MSX computer, waar ik spelletjes op speelde, leerde programmeren en ook muziek maken. In 1994 bracht ik mijn eerste bescheiden productie uit, luisterend naar de naam “Jer Musix Disk”. Een MSX muziekdisk die een gunstige recensie in een computerblad kreeg.

Onlangs vond ik het bestand met deze disk erin terug in mijn backups, en maakte er een video van.

De Jer Musix Disk bevat 22 muziekstukken die ik maakte op de MSX2, gebruik makend van de Philips Muziek Module en het programma Moonblaster. De Muziek Module was een populaire geluidskaart voor het systeem, waarmee 9 FM kanalen en één 8-bits sampling kanaal te produceren zijn. Voor die tijd zeker niet onaardig.

Programmeren

Behalve met muziek maken hield ik me bezig met programmeren. Muziekdisks waren populair onder hobbyisten. De muziek werd meestal vergezeld van equalizers en demo’s. Dat wilde ik ook. Ik heb wat dingen in elkaar geknutseld, gebruik makend van de ingebouwde programmeeromgeving MSX-BASIC en zelfs Z80 machinetaal.

De Jer Musix Disk is 22 jaar geleden uitgekomen. Ik was toen 14 jaar.

Twee vrienden hielpen me ermee, maar alleen mijn muziek staat op de disk. Erg bescheiden waren we niet. De introdemo vermeldt dat God zich na het scheppen van de aarde verveelde en daarom profeten heeft gestuurd, die de Jer Musix Disk hebben gemaakt…

MCCM

Om er aandacht voor te krijgen, stuurde ik mijn muziekdisk op naar het enige MSX computerblad dat nog werd uitgegeven, het MSX Computer & Club Magazine (MCCM).

In dit blad verscheen in het decembernummer een korte recensie, die best positief was. Omdat ik het niet aandurfde om op beurzen te gaan staan, deed ik er een briefje bij waarop ik schreef dat de diskette alleen via de post te bestellen was.

Er zijn uiteindelijk ongeveer 20 bestellingen van liefhebbers binnengekomen. Voor mij een leuke bijverdienste. Omdat er nog geen internet was heb ik helaas nooit mogen vernemen of de ontvangers van de disk er blij mee waren.

Jer Musix Disk overboeking
Mijn moeder plakte trots één van de eerste overschrijvingsformulieren in mijn plakboek.

Na de Jer Musix Disk

Na de Jer Musix Disk stopte ik niet met computermuziek. Een jaar later maakte ik een opvolger, de Moonsound Music Collection, die gebruik maakte van een nieuwe meer geavanceerde geluidschip: de Moonsound. Helaas heb ik daar geen kopie meer van bewaard.

Toen ik na lang aarzelen overstapte op de PC, ben ik mijn eigen muziekprogramma gaan schrijven: MiGTracker. Daar heb ik tot ongeveer 2008 nog mee gewerkt. Daarna ben ik gestopt met het verder ontwikkelen van dit programma en ook met het maken van muziek. Wie weet pak ik het ooit weer eens op.

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.