Een bijzondere productie heeft zijn weg gevonden naar MSX gebruikers wereldwijd. De Spaanse groep Mapax heeft een ROM uitgebracht met daarop 55 tracks muziek voor de OPL4 geluidskaart. Waarom vind ik dat bijzonder? Muziekstukken erop zijn door mij gemaakt!

Toen ik een paar maanden geleden mijn MSX diskettes afstofte om de inhoud ervan te delen met de MSX community, waren de reacties zo positief dat ik geprikkeld werd om te kijken of ik méér kon bijdragen. De MSX computer heeft een belangrijke plek in mijn leven gehad, omdat ik erop heb leren programmeren. Iets dat later mijn passie zou blijven.

Moonblaster en MiGTracker

Ik heb jarenlang muziek gemaakt op de MSX, met het programma Moonblaster. Later heb ik op de PC mijn eigen tracker geschreven onder de naam MiGTracker. Dat programma is sterk geïnspireerd op Moonblaster. Wat zou er gebeuren als ik de muziek van MiGTracker zou omzetten naar Moonblaster? Dan zou mijn muziek, ooit gemaakt op een PC, te beluisteren zijn op een 8-bit computer uit de jaren ’80. Een idee zo absurd en grappig dat ik het niet kon nalaten om het proberen.

Ik moest hiervoor het bestandsformaat ontleden van Moonblaster. Dat van MiGTracker was niet zo’n probleem, aangezien ik die tracker zelf heb geschreven. Het was een leuke puzzel die ik verbazend snel heb weten te kraken. Binnen drie dagen had ik een convertor gemaakt die de muziek kan omzetten. Nu is mijn muziek te beluisteren op de Yamaha OPL4 chip van de MSX.

Benieuwd hoe dit klinkt? Check de onderstaande video.

Mapax

Mapax is een legendarische Spaanse MSX groep die nog altijd games en demo’s maakt voor de 8-bit computer. Zij benaderden mij om mijn muziek uit te brengen op een ROM. Een ROM is een cartridge die je in de computer steekt, zoals bijvoorbeeld een spel. Daardoor zijn er geen laadtijden. Ik was gelijk enthousiast.

Avalon ROM

De meeste muziekstukken die ik heb omgezet zijn van Avalon, het spel dat ik eind jaren ’90 maakte. Daarom heeft de ROM dit thema gekregen. Wanneer je de ROM start kom je in een menu terecht waarin je de 55 muziekstukken kunt selecteren en beluisteren. Hierbij worden originele schermafbeeldingen van het spel getoond. Dat is knap gedaan, want het spel is nooit voor de MSX uitgebracht dus ook de graphics moesten worden omgezet naar het platform. Mapax heeft een fraai stukje werk geleverd.

De muziek is door mij gecomponeerd en door mijn broer Bowie. Hij heeft niet alleen computermuziek gemaakt maar is inmiddels ook op Spotify te vinden met zijn eigen band Audiojaxx.

Er zijn niet veel gebruikers meer van MSX computers, maar het feit dat er nu een nieuwe productie is op een 8-bit computer waar ik een bijdrage aan heb geleverd, vind ik gewoon leuk. En we gaan door. Mapax is ook nog bezig met een nieuwe game, waar ik de muziek van zal verzorgen.

Avalon MSX2

OpenMSX

Als je de ROM wilt bekijken zonder dat je een originele MSX computer bezit, download dan openMSX. Hiermee kun je zowel de benodigde MSX2 als de Moonsound (OPL4) geluidskaart hardware emuleren en de ROM zonder problemen afspelen.

Download links:

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.