Wie de colleges van professor Robbert Dijkgraaf nog niet gezien heeft, heeft wat gemist. Complexe materie over atomen en het heelal wordt op een boeiende en begrijpelijke manier verteld, waardoor je hongerig wordt naar meer. Zo hoort de populaire wetenschap te zijn.

In twee colleges van ongeveer drie kwartier gaat hij van het allergrootste naar het allerkleinste waarvan we afweten. Ongelooflijke kennis, die je een nietig gevoel geeft. Het idee dat je eigen leven slechts nauwelijks één puntje is in de veertiendelige encyclopedie, die de leeftijd van het universum beslaat. Het idee dat er in de atomen van één sinaasappel voldoende energie zit om Nederland een jaar lang van stroom te voorzien.

Dijkgraaf weet dit allemaal op een overtuigende manier over te brengen. Hij is een autoriteit, die zichtbaar geniet van het lesgeven. Ik was erg onder de indruk en hoop dat deze “Steve Jobs van de wetenschap” zich vaker laat verleiden dit soort college’s. De kijkcijfers zouden het in ieder geval moeten toelaten, want meer dan een miljoen mensen stemden af op het programma “DWDD University”.

Voor degenen die het toch gemist hebben, volgen hier de uitzendingen.

1. De oerknal
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

2. Het allerkleinste
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.