Site pictogram Jeroen Derwort

Luisterboek SCOREN! moet je horen

Luisterboek inspreken

Het luisterboek van SCOREN! Online Soccer Manager (OSM) van zolderkamer tot skybox is nu beschikbaar. Alle 228 pagina’s door mijzelf voorgelezen.

Luisterboeken worden steeds populairder. Want wat is er fijner dan in de auto of tijdens het hardlopen tegelijkertijd een goed boek te consumeren? Er zijn dan ook vele streamingdiensten waarop ze kunnen worden gedownload, zoals Storytel, Luisterrijk en Kobo.

Daarom vond ik het een goed idee om een luisterboek van SCOREN! op te nemen. De totale voorleestijd van het boek is vier en een half uur.

Wie het luisterboek wil horen, kan terecht op één van de volgende platforms:

Toch liever de paperback? Die kun je hier aanschaffen.

Het opnemen van het luisterboek

Het was een interessante ervaring om mijn eigen boek in te spreken. Het inspreken heeft veel meer tijd gekost dan de lengte van het boek. Bij elke verspreking kon ik weer een zin of alinea terug om deze opnieuw in te spreken.

Ik heb de nodige bewerkingen moeten toepassen om de audiobestanden op de goede kwaliteit te krijgen. Om te beginnen heb ik een goede microfoon gekocht, de Yeti Blue studiomicrofoon. Hiermee heb ik alle teksten ingesproken, maar niet voordat ik het Krisp-filter had geïnstalleerd. Dit filter haalt ruis en ongewenste geluiden weg. Het resultaat klonk al best aardig, maar de kamer waar ik in zat bleek toch niet geheel geluiddicht en wat galm te hebben. Dit heb ik met Adobe Podcast AI kunnen verwijderen.

Tot slot zijn de bestanden door Audacity gehaald om ze een constant volume te geven en hier en daar audiofragmenten toe te voegen, zoals relevante radiointerviews en tunes.

Meer dan een boek

Het luisterboek bevat natuurlijk mijn verhaal van Online Soccer Manager, hoe ik er op mijn zolderkamer ooit mee begon, het opbouwde en uiteindelijk verkocht aan Miniclip. Maar dat is niet alles. Tussen de gesproken tekst van het luisterboek vind je leuke radiofragmenten, bijvoorbeeld van Frank toen hij werd geïnterviewd voor Bondscoachspel en van mij na de verkoop van Gamebasics aan Miniclip. Verder heb ik de reclames van Andy van der Meijde en Giorgio Chiellini toegevoegd.

Ik vond ook nog de bandopname van het nummer waar je vroeger naartoe belde voor seizoenskaarten en enkele andere tunes en geluiden. Door dit soort toevoegingen is het luisterboek méér dan een boek geworden.

Het enige dat het luisterboek niet bevat is het voorwoord van Roberto Branco Martins. Het zou een beetje vreemd zijn voor mij om dat voor te lezen.

Alsof een paperback én een luisterboek nog niet genoeg is, begin volgend jaar zal ook het eBook verschijnen. En natuurlijk werk ik ook nog aan vertalingen, want OSM wordt niet alleen in Nederland gespeeld. Maar voor nu alvast veel luisterplezier!

Mobiele versie afsluiten