Iedereen maakt fouten. Als programmeur kunnen die fouten soms verstrekkende gevolgen hebben. Meestal valt het gelukkig wel mee, mits je je verantwoordelijkheid neemt en de fout snel oplost. Dan kan het ook gewoon hilarisch zijn. Eén van mijn fouten in die categorie zal ik niet snel vergeten.

What’s in a name

In OSM zijn op een dag duizenden mensen bezorgd dat ene ‘Jeroen Derwort’ ze gehackt heeft. Waarom? Hun naam in het spel Online Soccer Manager is plotseling veranderd in mijn naam. Wat is hier aan de hand?

Met een database met meer dan een miljoen mensen erin, kun je je niet veel foutjes permitteren. Ik werk dagelijks met die database en ben wat overmoedig geworden.

Fatale QueryEen testje waarbij ik mijn eigen naam erin zet bij een order, gaat fout omdat ik vergeet te vermelden in de opdracht (query geheten) om welk record het specifiek gaat. Wie weleens met SQL heeft gewerkt, zal dit herkennen. Het is een “UPDATE” zonder “WHERE”. Dan worden álle records in de tabel geüpdatet. Niet alleen degene die je voor ogen hebt.

In mijn geval wordt de voor- en achternaam van elke gebruiker in het systeem veranderd naar mijn naam. De meeste mensen kennen mij niet en veronderstellen dat ze gehackt zijn. Bezorgde e-mails en berichten stromen binnen.

Drop database

Schrikken

Gelukkig is er een back-up voorhanden om de namen weer in ere te herstellen. Maar goed schrikken is het wel! Niet alleen voor de argeloze gebruikers die hun naam veranderd zien, maar ook voor mij.

Mijn naamsbekendheid is misschien wel toegenomen, maar niet op de manier die ik voor ogen had.

Het kan altijd erger. Mijn compagnon wist het te presteren om een hele database weg te gooien, toen hij een tabel wilde verwijderen drukte hij per ongeluk op de regel van de hele database.

Binnen een seconde was’ie weg.

Ook daar heeft de back-up uitkomst geboden. Ik heb hem nog jaren daarna helpen herinneren aan dit voorval.

Leren van fouten

Achter de schermen zijn er met enige regelmaat kleine en grotere foutjes, waar gebruikers gelukkig meestal geen weet van hebben.

Ik ben een typische luie programmeur. Ik neig ernaar flexibel te zijn en even snel iets te doen. Dat gaat meestal goed. Maar niet altijd.

Het maken van fouten zoals deze lijkt alleen negatief. Maar ik zie ook de positieve kanten ervan.

Het is een cliché, maar daarom juist waar. Je leert van fouten. Je kunt de systemen robuuster maken.

Al moet je dat niet tegen me zeggen als ik net 24 uur achter elkaar bezig ben geweest services te herstellen, die door zo’n dom foutje de geest hadden gegeven.

2 REACTIES

 1. KoningCoq, dank voor je feedback.

  In 2017 ben ik vertrokken als directeur en heb ik geen invloed meer uitgeoefend op operationele zaken.
  https://www.jeroenderwort.nl/laatste-week-directeur-gamebasics/

  In 2021 heb ik OSM verkocht en is mijn invloed dus helemaal verdwenen.
  https://www.jeroenderwort.nl/gamebasics-verkocht-aan-miniclip/

  Ik kan niet goed beoordelen of de game teveel pay-to-win is geworden. De balans tussen betaalde en gratis opties wordt sinds het begin van OSM bewaakt en is altijd punt van discussie geweest. Uiteraard hoop ik wel dat de nieuwe eigenaren het spel op een leuke manier voort zetten en laten groeien, gebaseerd op de factoren die OSM oorspronkelijk tot een succes hebben gemaakt.

 2. Dag Jeroen,

  Ik zou graag zien dat OSM weer minder pay-more-win-more wordt. De laatste jaren is er veel veranderd waardoor spelers zoals mij die weinig coins kopen niet meer mee kunnen met de mensen die heel veel coins kopen.

  Het gaat er vooral om dat het aantal gratis coins van 4 naar 3 per dag is gegaan. En tegelijkertijd wordt alles duurder als je goed mee wilt doen in je competitie. Je moet nu meer transfers doen omdat anderen dit ook doen (vanwege hogere verkoopkans), voor oefenwedstrijden en scouten moet je betalen en er zijn zelfs managers die special offers of veel sterkere legends kopen (bijvoorbeeld van Basten in de Keuken Kampioen divisie). Ik hoop dat hier wat beperkingen op komen of dat de seizoensbonus aan het eind van het seizoen fors omhoog gaan.

  Je game zou niet alleen om de fors betalende managers moeten gaan, want dan haken er steeds meer anderen af. Of ze maken weer een nieuw account aan om nieuwe gratis coins te krijgen. Probeer eens meer inkomsten uit reclame en uit deals zoals filmpjes en enquetes te halen, anders gaat je eens zo mooie game kapot omdat het te veel pay-more-win-more geworden is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.