Wie OSM heeft gespeeld in de jaren voor 2016, kent de OSM krant. Een dagelijks verschijnende online krant met nieuws en artikelen over je competitie. Hoe is deze krant ontstaan en waarom is deze niet meer in zijn klassieke vorm te vinden in het hedendaagse OSM?

Geen voetbalsport zonder legendarische sportkrant. Italië heeft de Gazetto dello Sport. Duitsland Sportbild, Spanje MARCA en Engeland vele tabloids. In Nederland worden de sportbijlagen van het AD en De Telegraaf sinds jaar en dag gretig geconsumeerd door voetballiefhebbers.

Bij de start van OSM lijkt het mij evident dat de competities in OSM ook zo’n krant moeten hebben. Maar hoe doe je dat?

In OSM worden dagelijks vele competities gespeeld. Het is niet te doen om na elke speelronde handmatig artikelen te schrijven.

SHL Nederland

Het toeval wil dat ik, net voordat ik met OSM begin, stage heb gelopen bij een bedrijf genaamd SHL Nederland. Bij SHL maken ze rapporten op basis van tests en enquêtes, zoals de OPQ (Occupational Personality Questionnare). Op basis van de ingevoerde antwoorden op de test, wordt automatisch een tekst samengesteld. Deze teksten zitten zo ingenieus in elkaar, dat je het idee hebt dat een mens ze heeft opgeschreven.

Deze kennis is heel handig. Bij SHL leer ik hoe een tekst gemaakt wordt gebruik makend van variabelen en scenario’s. Dit principe pas ik toe in de OSM krant.

Hoe wordt de krant gemaakt?

Er zijn een aantal mogelijke artikelen zoals wedstrijd van de dag, topscorer, transfers, transfergeruchten, manager spotlicht, trainingskampen en de prestatie van clubs. Deze artikelen bevatten variabelen zoals spelersnamen, clubnamen, scores, transferbedragen en speelronden.

Elke paragraaf in de krant heeft verschillende variaties én kan anders zijn op basis van bepaalde criteria. Bijvoorbeeld als de club op degraderen staat, zal er een andere tekst komen dan wanneer een club bijna het kampioenschap binnen heeft.

Nadat ze zijn gegenereerd, worden de artikelen op maat ingepast op een virtuele pagina. Dit levert een zeer overtuigende en ogenschijnlijk authentieke krant op.

Ik hou van schrijven. Het schrijven van de honderden verschillende teksten voor deze krant is een enorme opgave. Ik doe veel zelf, maar krijg gelukkig ook hulp. Onder anderen van de toenmalige eigenaar van de website VoetbalPrimeur, Jelmer Geerds. Die weet ook wel iets van het schrijven van sportartikelen.

Naast de automatisch gegenereerde artikelen, kunnen OSM managers ook zelf artikelen toevoegen. Zo ontstaat er user generated content en wordt de krant nog interessanter voor de deelnemers van de competitie.

Grootste sportkrant ter wereld

Lange tijd is de OSM krant, of OSM Courant zoals deze heet, een favoriet onderdeel van veel managers in OSM. Niet iedereen realiseert zich dat deze wordt samengesteld door een programma. Dat er geen mensen aan te pas komen.

Wat zo leuk is, en doorgewinterde managers zullen het herkennen: wanneer je er zelf in staat, heeft dat iets speciaals. In nieuwe games die we ontwikkelen, zoals Bondscoachspel en Plaza Challenge, herhalen we het trucje en ook in die spellen zijn er dagelijks leuke krantenberichten te vinden.

Wanneer OSM in andere talen verschijnt, wordt ook de OSM krant vertaald in uiteindelijk 24 verschillende talen. Met een oplage van miljoenen dagelijkse lezers, is het denk ik wel één van de grootste sportbladen ter wereld.

Wat is er gebeurd met de OSM krant?

Toch zul je nu vergeefs zoeken in OSM naar de OSM Courant.

In OSM 3, uitgekomen in 2016, verdwijnt de krant naar de achtergrond. Hij wordt vervangen door een wat saaie feed, die wel iets weg heeft van Twitter. Het virtuele papier gaat in de papierbak. Waarom, zul je denken?

Dat heeft te maken met de inzichten van de game ontwikkelaars bij Gamebasics. Zij vinden een krant maar ouderwets. Social media hebben de toekomst en dat moet ook zijn beslag krijgen in de virtuele nieuwsvoorziening.

Ik bied wel wat weerstand, maar omdat ik Gamebasics verlaat, kan ik niet elke strijd winnen. De nieuwe hoeders van OSM moeten uiteraard ook de ruimte krijgen voor hun visie. De krant verdwijnt.

De OSM krant moet terug

Het is inmiddels zes jaar geleden dat de laatste edities van de OSM krant op de virtuele deurmat vallen. OSM groeit en bloeit nog steeds. Ook zonder krant. Maar ik moet bekennen, ik mis het virtuele papier dat je bijna hoort knisperen als je er doorheen scrolt.

Ik heb er geen invloed meer op. Maar ik zou het prachtig vinden als onder de nieuwe eigenaar Gamebasics besluit de krant weer in ere te herstellen. Want hoewel de echte kranten wereldwijd aan oplagen ingeboet hebben, blijft voetbal een sport van traditie. Voetbalkranten zijn voor eeuwig.

De OSM krant verdient een wederopstanding. Laat de virtuele persen weer rollen!

OSM krant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.