Sinds een paar maanden ben ik in het bezit van een heuse e-reader, de Sony PRS-600 Touch Edition. Uit nieuwsgierigheid wilde ik weten of het lezen op zo’n apparaat nou echt de toekomst heeft. Ondanks het feit dat de Sony Reader inmiddels ligt te verstoffen op mijn nachtkastje, denk ik wel dat dit het geval is.


Wie wil pionieren met nieuwe technologie moet bereid zijn veel ellende te doorstaan. Zo was het ook met het digitale boek. De eerste eReader die ik kocht, bij de Media Markt op de hoek, was de Cybook Bookeen Gen3. Deze bleek alleen “Mobipocket” boeken te kunnen lezen, terwijl in Nederland het ePub formaat de standaard is. Met andere woorden: het lezen van een Nederlandstalig boek was onmogelijk.

Een paar avonden knutselen en speurtochten op internet ten spijt kon ik niets anders doen dan de Bookeen Reader terugbrengen naar de winkel, waar ze hem gelukkig zonder problemen terugnamen.

Sony PRS-600 Touch Edition
Nog niet uit het veld geslagen kocht ik nu via Bol.com de Sony PRS-600 Touch Edition. Aangezien Bol.com ook de boeken verkoopt, zouden deze zeker op deze Reader te lezen moeten zijn was mijn redenering, die gelukkig klopte.

Eenmaal in het bezit van de Sony Reader kocht ik mijn eerste digitale boek. Maar liefst 8 euro moest ik neertellen voor de digitale versie van “Komt een vrouw bij de dokter” van Kluun. Niet echt het soort boek dat ik normaal zou lezen, maar het aanbod bleek zeer beperkt te zijn.

Van lezen kwam het echter nog niet. Door problemen met de download link en DRM lukte het niet dit boek op de Reader geopend te krijgen. De klantenservice van Bol.com was gelukkig wel zo chiq om het betaalde geld voor dit onleesbare boek te restitueren.

Het eerstvolgende boek dat ik kocht, “Vaders en Zonen” van Hugo Borst, werkte gelukkig wel. Hierin heb ik een aantal bladzijden kunnen lezen. Dat ging vrij aardig. Ik was echter niet erg tevreden over de Sony Reader.

Het contrast van het scherm van de Sony is een stuk minder goed dan dat van de Bookeen. Dit heeft te maken met de Touch functionaliteit, die overigens ook voor geen meter werkt en daardoor geen toegevoegde waarde heeft.

De potentie is er
De potentie van het digitaal lezen is zeker aanwezig. De bijna magische e-Ink technologie zorgt ervoor dat je van een scherm kunt lezen zonder dat dit hinderlijk is voor je ogen. De letters ‘zijn’ er gewoon, er komt geen licht bij kijken. Dit is een aparte ervaring en ik raad iedereen aan eens een eBook te proberen in de winkel om dit te begrijpen.

Het is echter nog het wachten op het apparaat dat echt geschikt en gebruiksvriendelijk genoeg is om boeken te kunnen lezen. Daarnaast moet er voldoende Nederlandstalig aanbod zijn. Bol.com lijkt wel een indrukwekkend aantal titels in het digitale assortiment te hebben, maar dat valt in de praktijk vies tegen.

Ook de prijs is nog niet op het gewenste niveau. Een digitaal boek zou toch niet meer dan 5 euro mogen kosten. De bedragen van boven de 20 euro die je nu nog ziet, zijn echt van de gekken.

Het digitale lezen staat kortom echt nog in de kinderschoenen. Het is nog maar een kwestie van tijd voordat de kinderziektes zijn opgelost en tegen die tijd verwacht ik dat het lezen van boeken voortaan hoofdzakelijk digitaal gaat plaatsvinden.

Ik ben er al klaar voor, nu de technologie nog.

En wat vind jij hiervan? Laat hier je reactie achter.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.