Het nieuws dat de Calvé fabriek in Delft gaat sluiten, kwam voor mij als een totale verrassing. De fabriek staat er al sinds 1883 en de merknaam Calvé is synoniem met Delft geworden. Doodzonde dat ook dit traditiebedrijf moet wijken voor het grote geld.

Calvé roept persoonlijke herinneringen op. Met name de keer dat ik als jong kereltje mee mocht met mijn opa Henk, die in de fabriek werkte. Ik werd rondgeleid door de enorme fabriekshallen en kreeg te zien waar de pindakaas gemaakt werd, wat grote indruk op mij maakte. Opa Henk was met 40 dienstjaren chef, en hij had dus een eigen afdeling. Trots gaf hij mij een pot pindakaas. Ik kan je vertellen dat zelfs Evert van Benthem nooit zulke lekkere pindakaas gegeten heeft.

Het bruggetje van Calvé is een begrip en de gebouwen zijn van verre herkenbaar. Het is onderdeel van de historie van Delft. De fabriek Calvé verspreidde bovendien een kenmerkende geur over de stad, die voor vele Delftenaren als de geur van thuiskomst werd ervaren. Persoonlijk zal ik dat niet missen. Wel hilarisch was het feit dat arbeiders van Calvé en de gistfabriek (ook in Delft gelegen) elkaar altijd betwistten dat de stank van hun fabriek afkomstig was.
Calvé producten
Het is eigenlijk ongelooflijk dat ze deze fabriek gaan verhuizen. Dure productiekosten zouden de belangrijkste reden zijn, maar dat kan ik me niet voorstellen. Er werken namelijk nog maar 170 mensen. Vrijwel alles is geautomatiseerd en een fabriek verplaatsen kost veel geld. Alle gebouwen worden platgegooid, meer dan honderd jaar historie gaat verloren. Ik ben blij dat mijn opa dat niet meer mee hoeft te maken.

De onderliggende reden schijnt te zijn dat de grond waarop de fabriek staat veel waard is geworden. Het is dus puur een financiële kwestie. De gemeente Delft noemt dit stoer ‘innovatie’. Net als met het Bacinol gebouw. Ik noem het slopen van je stad. Ze zullen wel weer een rijtje luxe blokkendozen bouwen op de locatie waar de fabriek ooit stond.

De gemeente Delft heeft een dubieuze historie met grote bouwprojecten. Een lelijke treinbrug die inmiddels alweer gesloopt is. Een gedempt kanaal dat weer in ere hersteld moest worden. Een nieuw centraal station en gemeentehuis dat zoveel moest kosten, dat het de gemeente letterlijk het faillissement in heeft gestort. Ondanks al dit wanbeheer zijn er nog veel mooie plekjes in Delft over. Laten we hopen dat die niet gesloopt worden omdat de grond meer waard is dan de gebouwen erop.

Calvé fabriek

6 REACTIES

  1. Beetje late reactie. Maar ook ik zie het verdwijnen van Calve een groot gemis in het aanziwn van Delft. Jammer dat alles weer moet wijken voor het grote geld.
    Marcel Gerrebrands
    Ex. Fabrieks laborant Calve Delft.

  2. Zucht, weer zoiets moois dat gaat verdwijnen. Beslist door ‘heren’ die geeneens weten wie Arretje Nof is, maar alleen de taal van het geld spreken en niet meer kunnen begrijpen wat sentimenten zijn. Beslissers die maar al te graag nog een aantal extra werknemers naar huis stuurt om verder te kunnen automatiseren en zodoende meer winst te maken. Jammer dat die Pindakaas van Calvé zo verdraait lekker is, anders hadden consumenten zoals u en ik een machtig wapen in handen om die beslissers terug te fluiten…..

  3. Hallo Jeroen, tijdens mijn zoektocht naar stukjes over Calve kwam ik op jou site terecht. Ik ben namelijk voor mijn site opzoek naar verhalen over Calve. Zo heb ik ook verhaaltje van Aad Verhoeff gehad (je Opa zal hem vast gekend hebben) Jouw verhaal heb ik er ook bij gezet….jammer dat het voorbij is.

    Een Calve medewerker

  4. Jammer, bleef toch altijd wel een stuk van nostalgie hangen. En ook nog eens lekker. 😉

  5. Hoi Jer,
    Mooi stukkie, opa zou groos op je zijn.
    Leuke foto
    Jammer hoor, nostalgie en traditie gelden niet meer.
    Eerst de kabelfabriek, t.z.t. Bacinol, volgend jaar Calvé en nu alleen de gistfabriek nog, want die blijft ook niet gespaard. Alles in het kader van de vooruitgang.
    Het bruggetje van Calvé is ook beroemd om z’n afrijden voor je rijbewijs.
    Groeten mams

  6. Ik hoorde het vanochtend op radio1. Als eerste gedachte dook bij mij op dat dit wel weer eens alleen een financiële kwestie zou zijn. Wat jij dus ook aanhaald. De geldbazen hebben dit hele land in hun handen, het is helaas niet anders. We doen er allemaal aan mee met die afschuwelijk koopzucht en zijn dus allemaal schuldig aan de teloorgang. Dag fabriek, dag speeltuin, dag cultuur, leve de globalisering, welkom infantiele consumptieslaaf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.