Gamebasics groeit snel, we hebben nu al 14 medewerkers en dit aantal zal naar verwachting verder gaan stijgen. Dit heeft tot gevolg dat er meer structuur nodig is en een heldere aanpak waarin iedereen optimaal functioneert. Maar dit moet wel bereikt worden zonder het plezier te verliezen. Daarom maken we sinds kort gebruik van Scrum, een projectmanagement methode voor softwareontwikkeling waarover ik erg enthousiast ben.

Zes jaar geleden zaten we met zijn drieën aan de keukentafel. Formeel afstemmen van afspraken was niet nodig. We hadden een broertje dood aan overleg. Maar met het groeien van het bedrijf steeg ook de noodzaak meer structuur te brengen in de manier van werken.

Het ontwikkelen van software is een creatief proces waarbij ontwikkelaars, designers en testers een rol hebben. Het is belangrijk dat iedereen verantwoordelijkheid neemt en daarnaast plezier heeft in zijn werk, waardoor er mooie dingen met een hoge kwaliteit ontwikkeld worden.

Traditioneel projectmanagement lost dat niet op, want steunt op veel documentatie, eindeloze vergaderingen en de projectleider als kop van jut die overal verantwoordelijk voor is. Wie zo te werk gaat krijgt software die te laat wordt opgeleverd en veel fouten bevat. Betrokkenen met verschillende belangen vliegen elkaar in de haren en wijzen naar elkaar en er ontstaat een vicieuze cirkel.

Scrum, ontstaan uit jarenlange best-practice ervaringen, lost deze problemen op met een aantal krachtige concepten. Bijvoorbeeld de daily scrum, een meeting van maximaal een kwartier die staand wordt gehouden. Een duidelijke rolverdeling: een product owner die vaststelt wat de meeste waarde heeft voor het product, en een scrum master die het proces begeleidt. Werk wordt verdeeld in sprints van twee weken en wordt ingeschat met planning poker. Na afloop van een sprint volgt een evaluatie: de retrospective.

We passen nu al een aantal maanden de methode met veel plezier en succes toe. Iedereen is zichtbaar enthousiast en er wordt sneller en kwalitatief beter ontwikkeld. Wie op zoek is naar een manier om complexe software problemen te lijf te gaan heeft in Scrum een ideale methode.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.