Stel dat je cryptovaluta wilt gaan kopen, dan zul je merken dat er veel keuze is. Bitcoin is de meest bekende virtuele munt, maar er zijn nog veel meer opties. Ik leerde dat er meer dan 1000 munten zijn waarin je kunt investeren. Kijk maar eens naar lijst van Coin Market Cap. Niet allemaal even kansrijk. Er zit veel rommel tussen. Maar het is denk ik niet slim om je te beperken tot Bitcoin. Lees hier wat mijn keuzes waren.

Mandje

Er is nog veel onzekerheid over welke currencies de toekomst hebben. Alleen daarom al zou je niet op één paard moeten wedden, vind ik. Om mijn risico te spreiden heb ik een ‘mandje’ van munten gekocht. De verdeling van dat mandje ziet er als volgt uit:

Portfolio weergave via https://www.coins.live

Bij de beslissing welke munten er in mijn portfolio moesten zitten, heb ik onderzoek gedaan naar de diverse munten en gekeken of ze kansrijk zijn op de lange termijn. Het grootste deel van het porfolio bestaat daarom uit top-10 munten: Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Monero, Dash en NEO. Kleinere munteenheden die ik heb gekocht zijn GameCredits en IOTA.

De grote currencies die ik links heb laten liggen zijn Ripple, Bitcoin Cash, NEM en BitConnect. Ripple omdat het principe van decentralisatie voor deze cryptovaluta niet geldt en het gesteund wordt door banken. Bitcoin Cash omdat dit een kansloze afsplitsing (hard fork) van Bitcoin is die op langere termijn gaat afsterven. Van NEM en BitConnect heb ik de meerwaarde die ze bieden ten opzichte van andere valuta (nog) niet kunnen ontdekken.

Hierbij per munt mijn overwegingen om deze in mijn portfolio op te nemen.

Bitcoin (20%)

Bitcoin was de eerste cryptocurrency die werd uitgevonden en is het meest bekend bij het grote publiek. Dat zorgt voor de populariteit van deze munt. Iedereen die voor het eerst in aanraking komt met cryptovaluta zal als eerste Bitcoin kopen. Het is verreweg de grootste valuta en wordt ook wel het virtuele equivalent van goud genoemd. Dat is een treffende vergelijking. Transacties met Bitcoin zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, langzaam en relatief duur. Een beetje zoals het vervoeren van goudstaven.

Bitcoin is de eerste, meeste bekende munt met de hoogste market cap (bijna 100 miljard). Het succes van cryptovaluta is bijna equivalent met het succes van Bitcoin. Daarom heb ik Bitcoins ruim in mijn portfolio opgenomen.

Ethereum (54%)

Het is overduidelijk dat ik het meeste verwacht van Ethereum. Dit is de tweede munt qua marktwaarde (bijna 30 miljard euro) en Ethereum voegt een aantal belangrijke verbeteringen en uitbreidingen toe aan de principes Bitcoin. Ethereum wordt succesvol doorontwikkeld. Er komen nieuwe versies live met meer mogelijkheden en capaciteit en dit gaat (meestal) probleemloos.

Wat de blockchain van Ethereum bijzonder maakt is de mogelijkheid om naast valuta ‘smart contracts’ te kunnen herbergen. Hier kunnen programma’s in geschreven worden die de bijzondere eigenschap hebben dat ze gegarandeerd en onveranderlijk zijn. Het voert te ver om precies uit te leggen hoe dit werkt, maar dat het kansrijk is bewijst de marktwaarde en het feit dat vele grote corporates zich aan de Ethereum Alliance hebben verbonden. Bedrijven als Microsoft, BP en JP Morgan experimenteren volop met nieuwe diensten op basis van het platform.

Litecoin (9%)

De Litecoin positioneert zichzelf als het kleine broertje van Bitcoin. Waar Bitcoin het goud is, is Litecoin het zilver van de cryptovaluta. Dit uit zich in het feit dat Litecoin gebaseerd is op Bitcoin, maar voorloopt op de ontwikkelingen. Daardoor zijn Litecoins sneller te verhandelen en is er makkelijker mee te betalen. Het is één van de oudste virtuele munten.

IOTA (6%)

IOTA is gepositioneerd als de munt voor Internet of Things. Het heeft een hele bijzondere opzet die anders is dan alle andere munten. IOTA gebruikt geen blockchain, maar een zogenoemde tangle. Dit mechanisme zorgt ervoor dat transacties op het netwerk niet altijd serieel hoeven plaats te vinden, en dat het netwerk automatisch opschaalt naarmate er meer nodes zijn. Bij een aantal andere munten zie je dat er steeds meer vertraging komt in de transactietijden. Bij Bitcoin bijvoorbeeld duurt één transactie al meer dan een uur en vaak langer. IOTA transacties zullen dat probleem nooit kennen. Nadelen van IOTA zijn dat de technologie omstreden is, en dat de munt maar op één exchange kan worden verhandeld.

Monero (5%)

Monero is een volledig anonieme cryptocurrency. In tegenstelling tot Bitcoin en andere munten, waarbij de adressen en transacties openbaar zijn, is bij Monero alles versleuteld. Dat dit voordelen heeft lijkt me evident. Met name in dubieuze zaken. Zo is bekend dat de Pirate Bay computers van gebruikers benut om Monero’s te minen, zonder dat die gebruikers het weten. Maar het anonieme karakter van Monero is natuurlijk een sterke USP. Het is een munt die al lang bestaat en zich bewezen heeft.

Dash (4%)

Dash is net als Monero een munt die anonieme eigenschappen heeft, al zijn deze minder sterk dan bij Monero. Dash heeft echter nog een andere interessante eigenschap, en dat is dat de verdere ontwikkeling wordt betaald via de munt zelf. Dit betekent dat er voldoende middelen beschikbaar blijven om Dash verder te ontwikkelen en te verbeteren. Bij andere munten is dat altijd wat minder duidelijk geregeld, waardoor de ontwikkeling stil kan vallen of er tegengestelde belangen kunnen ontstaan.

GameCredits (0,7%)

Er zijn veel virtuele munten die beweren iets met games te gaan doen, maar GameCredits sprong er voor mij uit. Door de naam en de activiteit van de ontwikkelaars. Deze kleine munt heb ik erbij vanwege de mijn achtergrond, maar ik geloof niet direct dat het een succesnummer wordt. Vandaar dat ik er maar voor een heel laag percentage inzit. De games markt is wel een veelbelovende markt voor crypto.

NEO (0,7%)

NEO staat bekend als de Chinese Ethereum. Ik had een klein beetje NEO gekocht om mee te profiteren van eventuele waardestijgingen. Kort daarna sloot China alle cryptovalutabeurzen, waarmee de koers een flinke klap kreeg. Het is de vraag of NEO nog zal herstellen. Ik vrees het ergste voor deze munt.

Dit zijn mijn cryptovaluta keuzes. Of het de juiste zijn, valt te bezien. Ik ben dan ook zeer benieuwd of de lezers van dit artikel andere keuzes hebben gemaakt.

Hoe sla je de coins op?

Het opslaan van al deze munten kan een heel gedoe zijn, want voor elke munt heb je in principe een aparte wallet om deze in op te slaan. Dat is het meest veilig op de lange termijn. Het is niet verstandig om je coins op een exchange als HitBTC te laten staan, tenzij je ze snel weer wilt verhandelen.

Om het simpel te houden, raad ik aan met Coinbase te beginnen. Hier kun je Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin en Ethereum kopen en opslaan. Zo kun je eenvoudig beginnen. Van daaruit kun je voorzichtig experimenteren met hardware wallets, waarbij ik ben begonnen met een klein bedrag over te boeken, zodat het geen ramp zou zijn als het mis ging.

Voor meer tips, lees mijn handleiding voor het kopen van Bitcoins.

12 REACTIES

  1. […] Na een paar uitwisselingen over koetjes en kalfjes, laat ze weten dat ze voor een Chinees bedrijf werkt en uitgezonden is naar Nederland. Haar bedrijf heeft het moeilijk in de Corona crisis. Zelf zit ze ook bijna financieel aan de grond. Maar redding is nabij. Een oom van haar, luisterend naar de naam Mr. Kim, is een professionele cryptocurrency trader. Die deelt zijn tips via Line App, maar ze snapt er niets van en heeft mijn hulp nodig, wat ik weet wel iets van crypto. […]

  2. […] Bitcoin is ooit bedacht als een alternatief voor ‘gewoon’ geld. Doordat de technologie decentraal is, hoef je om een betaling te doen niet te vertrouwen op een bank. De kosten zouden laag zijn, de transacties snel, de munt betrouwbaar en de waarde stabiel. Mooie beloften, maar ze houden inmiddels geen stand meer. De populariteit van Bitcoin heeft deze voordelen vakkundig de nek omgedraaid. Ik zie veel meer in alternatieven als Ethereum, Monero of zelfs Litecoin. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.