Kijk je elke dag 100 keer op je telefoon om de laatste stand van CoinMarketCap te bekijken? Gaat het op kantoor bij de koffie over Bitcoin, Monero, IOTA en Ripple? Denk je ook bij alles wat je buiten ziet: zou daar een coin voor zijn? Slaapt je slecht en je eet je weinig? Dan heb je cryptokoorts. Vervelend. Voor jou en je omgeving. Daarom zijn hier 10 medicijnen van een ervaringsdeskundige.

1. Bepaal van tevoren hoeveel geld je erin wilt stoppen

Een gevaar van crypto is dat je elke keer denkt dat je meer geld nodig hebt. Om een nieuwe coin te kopen, of aan die waanzinnige ICO deel te nemen waar je collega het steeds over heeft. Begrens dit door vooraf een bedrag met jezelf af te spreken en daar niet vanaf te wijken. Kies een bedrag waar je je comfortabel bij voelt en waar je geen boterham minder van hoeft te eten mocht je het kwijt raken. Stop niet alles er in één keer in. Houd de eerste tijd wat achter, zodat je een dip of een mooie ICO niet hoeft te laten lopen. Maar op is op. Dat geeft rust.

2. Stel een duidelijk doel voor jezelf

Wat wil je bereiken met je investering? Een gratis etentje, een iPad, een vakantie, een auto een buitenverblijf in Spanje? Of misschien wil je gewoon leren hoe het investeren in crypto werkt. Wat het doel ook is, stel het voor jezelf van tevoren vast. En houdt je munten vervolgens vast totdat je het bereikt hebt. Verkoop tussentijds niets! HODL! Accepteer dat je je doel wellicht niet bereikt, dan slaap je rustiger.

3. Stop met daytraden

Het meeste geld verlies je met tussentijds handelen. Je ziet een coin omhoog schieten en de FOMO (Fear of Missing Out) slaat toe. De coin die jij hebt gaat naar beneden. Pas op voor FUD (Fear Uncertainty and Doubt)! Niet verkopen. Sterk zijn. Het komt goed. Dagelijks handelen vereist aandacht en kennis. Als je met jezelf afspreekt dat je geen transacties doet, treedt de berusting vanzelf in.

4. Meld je af van Telegram groepen

Op Telegram zijn vele groepen te vinden van zelfbenoemde ‘experts’, die je dagelijks adviezen geven om bepaalde munten te kopen. Ze scheppen graag op over de winsten die ze maken. Dit is allemaal show. Doe niet mee aan pumps & dumps, volg hun tips niet op. Je wordt misbruikt waar je bij staat. Je wordt er heel onrustig van is mijn ervaring, en de echte winst maakt alleen de eigenaar van de groep.

5. Volg geen ICOs meer

Er zijn elke dag meerdere ongelooflijke Initial Coin Offerings die de wereld gaan veranderen. Bedenk dat je aan geen van deze buitenkansjes hoeft mee te doen. Morgen komt de zon ook gewoon op. Een ICO is een zeer risicovolle belegging, waarbij je de munt meestal pas na enige tijd krijgt. Winst is zeer onzeker en het is zelfs maar de vraag is of je de munt uiteindelijk kunt verhandelen, want de exchanges moeten hem wel ondersteunen. Gewoon niet meedoen dus! Je voelt je cryptokoorts als vanzelf lager worden.

6. Investeer alleen in coins waar je in gelooft

Koop alleen munten waar je in gelooft. Niet blind mee gaan investeren als er een coin omhoog gaat. Doe vooraf goed onderzoek en blijf bij je beslissingen. Bitcoin, Litecoin, Monero en Ethereum zijn relatief veilige keuzes die weliswaar volatiel zijn maar niet in één dag al hun waarde zullen verliezen.

Munten als Tron, Ripple en Bitcoin Cash en Bitcoin Gold hebben duistere motieven. Ook al gaan ze omhoog, blijf erbij weg. Bij Bitconnect ging het onlangs al helemaal mis. Het bedrijf achter deze coin ging failliet en de waarde stortte in. En dat terwijl ze in oktober vorig jaar nog stonden te dansen en te zingen. Maar als je het onderstaande filmpje ziet, had je kunnen weten dat het niet de beste investering was.

7. Volg geen cryptonieuws!

Cryptonieuws is ‘fake news’. Het is nieuws dat investeerders willen horen. Alleen ‘goed nieuws’ over Bitcoin en andere cryptomunten. Manipulatie is aan de orde van de dag. Als de koers omhoog gaat, hadden ze het al voorspeld. Stort deze in, dan is het een ‘gezonde correctie’. Het nieuws helpt in mijn ervaring nooit om echt een stijging of daling te voorspellen. Het voedt alleen de FUD en verergert je koorts.

8. Focus op de marketcap van alle coins

Als je geïnvesteerd hebt in verschillende munten, zijn er dagelijks individuele schommelingen. Als je echter een enigszins gebalanceerde portfolio hebt, dan zal het totaal meebewegen met de market cap van alle munten. Als je daar alleen naar kijkt en naar de totaalwaarde van je investeringen, dan voel je minder de onrust over individuele munten, die het misschien wat minder goed doen.

9. Cryptovrije maandag

Spreek een dag af thuis en op kantoor, dat er niet over crypto gepraat mag worden. Wij hebben de maandag hiervoor gekozen en deze Cryptovrije Maandag gedoopt. Is moeilijk, maar werkt verbazingwekkend goed. Jij en je omgeving merken hoe ziek je bent als je die dag excuses gaat zoeken om toch over crypto te praten. Doe je dus niet. Brengt rust, in ieder geval voor één dag in de week.

10. De beste remedie tegen cryptokoorts

De beste remedie tegen cryptokoorts is en blijft een forse daling van de markt. In januari bijvoorbeeld, daalde de waarde van alle munten met ruim 50%. Dit zorgde ervoor dat het een stuk rustiger werd op kantoor, kan ik je zeggen. Veel mensen werden in één klap genezen van hun cryptokoorts.

De weken ervoor waren ze nog helemaal hyper over virtuele woekerwinsten die ze hadden behaald, maar na de correctie werd het opvallend stil.

Hoewel dit medicijn dus het beste werkt, kost het wel doorgaans een hoop geld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.