Mijn eerste ervaring met cryptocurrency deed ik op in 2014, toen ik een klein beetje Bitcoin kocht en hiermee wat betalingen verrichtte. Daarna heb ik mijn virtuele munten een tijdje links laten liggen. De recente waardestijging van Bitcoin en de andere cryptocurrency heeft me echter wakkergeschud. Is de opkomst van deze virtuele munten nog te stoppen? Ik denk het niet.

Hoewel ik nog maar een paar Bitcoin-centen had, zag ik ze wel tien keer zoveel waard worden in een paar maanden tijd. Dat had ik niet verwacht, maar terug redenerend had ik het kunnen weten. De acceptatie van cryptomunten zal wereldwijd alleen maar groeien. Het aanbod ervan blijft beperkt: de prijs stijgt. Een eenvoudig gevolg van vraag en aanbod.

De meest recente stijging heb ik dan misschien gemist, maar ik geloof erin dat er meer van dat soort stijgingen gaan komen. Waarom? De totale waarde van alle cryptomunten is op het moment van schrijven ongeveer 150 miljard euro. Dat lijkt veel, maar zet het in perspectief naast de beurswaarde van Apple (ruim 700 miljoen) en je ziet dat het wel meevalt.

Daarbij merkte ik dat ICT studenten van de Haagse Hogeschool bijna allemaal wel wat muntjes in hun bezit hebben. Deze early adopters gaan de serieuze beleggers en consumenten voor, die het nu nog niet begrijpen.

Portfolio

Welke rol cryptocurrency precies gaat spelen in de wereldeconomie is nog steeds onduidelijk, maar dat die rol groter gaat zijn dan op dit moment staat wel vast. Deze redenering bracht me ertoe om een klein portfolio op te bouwen in de cryptocurrency. Dat ziet er op dit moment als volgt uit:

Ik heb verschillende munten gekocht om mijn risico een beetje te spreiden. Er is een wildgroei van meer dan 1000 soorten. Maar ik heb vooral voor de grote jongens gekozen (Bitcoin en Ethereum). Aangezien ik er voor de lange termijn inzit zal er weinig veranderen aan deze verhouding.

Ik ben in augustus begonnen en de eerste weken kon ik al een mooie winst bijschrijven! Halverwege september kwam China met een verbod op het uitgeven van nieuwe munten en verbood het virtuele beurzen in cryptocurrency (exchanges). De waarde van mijn portefeuille verdampte toen als sneeuw voor de zon, maar ik ben rustig gebleven en inmiddels is mijn winst weer volledig terug.

De toekomst van cryptocurrency

Welke munten ik waarom heb gekocht, heb ik in mijn volgende blog nader toegelicht. Ik heb geprobeerd me te verdiepen in de technologie, de toekomstverwachting en het draagvlak van de diverse munten en daarop mijn keuzes gebaseerd.

Ook met het proces van aankopen, verkopen, bewaren en betalen heb ik ervaring opgedaan. Het heeft nogal wat haken en ogen heb ik gemerkt! Cryptocurrency is nog lang niet volwassen. De waarde fluctueert razendsnel en is allesbehalve stabiel. Maar daarom is het juist zo’n interessant en kansrijk domein.

Sommige mensen geloven dat cryptocurrency traditioneel geld gaan vervangen. Of dat waar is, durf ik te betwijfelen. Wel openen zich nieuwe mogelijkheden, vooral met de technologie van Ethereum. Zo kunnen er behalve geldtransacties ook contracten in worden gesloten die 100% gegarandeerd zijn. In theorie zou dat heel wat gevolgen kunnen hebben. Een veilige gok dus om daar alvast een klein beetje in te investeren.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.