Tot een paar maanden terug zei de naam Maktoob mij niets, tot deze Arabische website ons benaderde om Online Football Manager in het Midden-Oosten te gaan lanceren. Sinds die tijd is het snel gegaan. Dagelijks krijgen we er ruim 2000 spelers bij die de Arabische OFM binnen de korste keren het grootste voetbalmanagement spel in die regio zullen maken.

kaart_midden_oostenMaktoob is de 146e website van de wereld, en daarmee nog aanmerkelijk groter dan bijvoorbeeld Hyves. Wie Maktoob bezoekt moet wel de Arabische taal machtig zijn, want de site is volledig in het Arabisch. Dit was ook één van de voorwaarden die dit concern, gevestigd in Jordanië, stelde aan samenwerking met ons: we zouden OFM volledig in het Arabisch moeten vertalen.

Hiermee zijn we bij Gamebasics voortvarend aan de slag gegaan. Door vertalers te werven onder de bestaande groep spelers wisten we binnen twee maanden het grootste deel van de website te vertalen. Daarna moesten nog twee uitdagingen worden overwonnen. Het feit dat Arabisch van rechts naar links geschreven moest worden zorgde al voor een extra complicatie. Maar ook al onze databases moesten aangepast worden om de karakters van het Arabische alfabet te kunnen verwerken. Dit proces heeft voor menige slapeloze nacht gezorgd.

Naast het slechten van de taalbarriëre moesten nog meer investeringen worden gedaan. Meer servers, extra personeel en een groter hostingcontract bijvoorbeeld. Deze maatregelen moeten ervoor gaan zorgen dat we de wereldwijde groei vol kunnen houden. Hiervoor moeten we soms diep gaan om intern de beste voorwaarden te creëren en de benodigde middelen bij elkaar te schrapen.

Het resultaat is nu echter dat we al een paar weken hard aan het groeien zijn in het Midden-Oosten. Online Football Manager blijkt razend populair in Saoedi-Arabië, Egypte, Jordanië, Marokko en de andere landen in die regio.

Grappig is dat ik nu soms voor mij volkomen onleesbare Arabische berichtjes in het spel krijg. Ik beb er eens één door een vertaalcomputer gehaald, maar dan wordt het ook niet meteen duidelijk:

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته و بعد
هل تخدمني خدمة؟
أنا مشترك بهذه اللعبة اليوم ولا أعرف فيها شيئ
وسؤالي هو كيف نباري فريقا آخر؟
شكرا

Geeft als resultaat:

Vrede zij u en Gods barmhartigheid en zegeningen, en na
Is Tkhaddmni dienst?
Ik deelde deze game vandaag en ik weet niet wat
Mijn vraag is hoe Nbari een ander team?
Bedankt

De deuren van het Midden-Oosten zijn geopend, maar daarbij willen we het natuurlijk niet laten. Op dit moment zijn we bezig ook in China onze vleugels uit te slaan en we staan aan de vooravond van een grote deal met het grootste sociale netwerk van Europa.

Ik voorspel dat de miljoen spelers voor Online Football Manager bereikt gaan worden, en wel binnen twee jaar.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.