De grootste raket ooit gebouwd moet 100 mensen tegelijk naar Mars gaan brengen. Uiteindelijk moet er een populatie van 1 miljoen mensen op de rode planeet wonen, om er een zelfvoorzienende samenleving van te maken. Elon Musk, oprichter van SpaceX en de bedenker van dit plan, gelooft erin. Gaat hij de rest van de planeet aarde overtuigen?

Op 27 september 2016 presenteerde Musk zijn ambitieuze plan. Tijdens deze presentatie legde hij in grote lijnen uit hoe het moet gaan werken. Van de herbruikbaarheid van raketten, het bijladen van ruimteschepen in een baan om de aarde tot het produceren van brandstof op Mars om terug te kunnen keren naar de aarde. Alles is doordacht. Dat het een uitdaging wordt, is een groot understatement, maar met Musk aan het roer mag je het nodige vertrouwen hebben.

Elon zou Elon echter niet zijn als hij niet verder dacht dan gewone stervelingen. Het plan bevat naast een logische opsomming van wat nodig is om op Mars te komen (het Interplanetary Transport System genaamd) ook enkele bizarre details die waarschijnlijk alleen Musk had kunnen verzinnen.

1. Tickets moeten goedkoop zijn

Zo heeft hij ook al nagedacht over de commerciële waarde van zijn plan. Het moet goedkoop genoeg zijn om naar Mars te verhuizen. Hij laat dit zien in een grafiek en stelt dat de groep mensen die willen gaan en de groep mensen die het zich kunnen veroorloven te gaan, nu nog geen overlap heeft. Het moet dus zo goedkoop worden dat mensen een ticket gaan kopen. Wat goedkoop genoeg is weet hij ook al, ongeveer 200.000 euro, de prijs van een gemiddeld huis op aarde.

2. Culinaire verzorging

De reizigers naar Mars doen er ruim 3 maanden over om de planeet te bereiken. Dan moet de reis wel aangenaam zijn, vind Musk. Zo wil hij restaurants en sportfaciliteiten laten aanbrengen in het woongedeelte van de raket.

3. Battlestar Galactica

Het bijvullen van de raketten gebeurt in een baan om de aarde. Bovendien is er elke 2 jaar een window om naar Mars te gaan. Dat betekent dat er volgens hem straks duizenden schepen om de aarde zullen cirkelen die wachten op het juiste moment om hun reis naar Mars te maken. Een vloot zoals in Battlestar Galactica komt er dus echt: de Mars Colonial Fleet.

4. 50% kans voor de eerste kolonisten

De reis naar Mars zal risicovol zijn. Musk schat in dat de eerste groep kolonisten zo’n 50% kans hebben om de reis te overleven. Maar hij denkt niet dat er een tekort aan aanmeldingen zal zijn. Zelf gaat hij niet mee. Uiteindelijk wil hij wel op Mars sterven, maar niet ‘on impact’ is het grapje dat hij regelmatig maakt.

5. BFR: Big Fucking Rocket

De raket die ons naar Mars gaat vliegen heet in de presentatie de Mars Vehicle. Maar de werktitel is BFR, of Big Fucking Rocket. Hij is ook bizar groot, 122 meter hoog. Musk denkt dat de interplanetaire schepen van de toekomst nog groter zullen zijn. De naam van de eerste Marsraket zal uit de science-fiction cult klassieker “The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy” komen: Heart of Gold.

6. Duizend schepen en tienduizend vluchten

Om een miljoen mensen naar Mars te brengen, moet elk schip 100 mensen gaan vervoeren. Er moeten 10.000 tochten gemaakt worden. Daardoor wil hij 1000 schepen bouwen. Alles bij elkaar denkt hij dat we binnen 100 jaar de gewenste grootte van 1 miljoen kolonisten bereikt hebben. Zo simpel kan rekenen soms zijn. Al gaat het hier wel om ruimteschepen van 122 meter lang die interplanetaire reizen maken.

7. Hij wil de mensheid voor uitsterven behoeden

Musk laat er geen misverstand over bestaan: de mensheid moet multiplanetair worden, want anders zullen we uiteindelijk uitsterven zoals de ooit de dinosauriërs overkwam. Dit is zijn primaire motivatie om hier mee bezig te zijn. Anderen denken misschien aan een volgende voetbalwedstrijd of de aankoop van een huis, hij denkt in millennia. Hij houdt ons voor dat de oude Egyptische, Griekse en Romeinse beschavingen ten val kwamen en dat veel technologie en kennis toen verloren is gegaan. Soms heeft het meer dan 1000 jaar geduurd voordat die vaardigheden weer werden ontdekt door de mensheid. Daarom moet het Mars experiment nu uitgevoerd worden. Als we te lang wachten, kan het te laat zijn.

8. Het hele zonnestelsel binnen bereik

Waarom stoppen bij Mars? Hoewel het plan om Mars te koloniseren net is gepresenteerd en nog in de kinderschoenen staat, denkt Elon alweer verder. Zo voorziet hij dat de technologie om ruimteschepen bij te tanken op meer plaatsen gebruikt kan worden dan alleen op Mars. Op de manen van Jupiter en Saturnus bijvoorbeeld. Of op Pluto. “Ons hele zonnestelsel komt zo binnen bereik” zegt hij, alsof hij het over een nieuw Tesla Supercharger netwerk heeft. In zijn hoofd heeft hij het hele zonnestelsel al gekoloniseerd.

9. Het geld voor de Marsambities

De enige reden dat Musk geld verdient met zijn bedrijven, is om de droom van Mars dichterbij te brengen. Hij gaat persoonlijk zijn hele vermogen erin investeren. Dat zegt veel, want hij is miljardair. Dat hij het zal doen is ook geloofwaardig, want hij deed het al eerder. In 2008 stopte hij de laatste cent die hij had in Tesla en SpaceX, toen die bedrijven bijna failliet gingen als gevolg van de kredietcrisis. Met alleen zijn eigen vermogen zal hij het echter niet redden. Hij gelooft dat als hij kan laten zien dat het kan, andere bedrijven en overheden erin zullen gaan investeren.

10. Musk Fanclubs

Door zijn grootse ambities die ook nog uit lijken te komen, heeft Musk inmiddels een grote schare fans opgebouwd, die hem bijna religieus aanbidden. Deze fans worden ‘Musketeers’ genoemd. Op Facebook, Google+ en YouTube zijn fan clubs te vinden. Er wordt gratis reclame voor Tesla en SpaceX gemaakt. Hij heeft 5.6 miljoen volgers op Twitter. “We luv Elon Musk and What He Does For Our World. Musk is love, Musk is life.” aldus één van de meer expliciete aanbidders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.