Met het GameLab waren we op bezoek bij het InspiratieLab om de DuckieTown Challenge te doen. In deze workshop moet je een autotje zo programmeren dat hij autonoom een parcours aflegt. Makkelijker gezegd dan gedaan.

DuckieTown is een introductie tot IoT (Internet of Things) en programmeren. De workshop wordt geleid door labprof Wouter Pijnacker Hordijk van het InspiratieLab van de Haagse Hogeschool en is gebaseerd op het DuckieTown project van MIT. Je programmeert met behulp van een relatief eenvoudige visuele programmeertaal, die veel weg heeft van Scratch. Het is daardoor leuk om te doen zelfs als je geen programmeerervaring hebt.

Iedereen die erin slaagt het autotje het gewenste parcours te laten afleggen, mag het rubberen eendje mee naar huis nemen. In het InspiratieLab hangt een bord met rondetijden. Ik was vol vertrouwen dat wij met onze talentvolle groep het kleine autotje, voorzien van sensors, wel zo konden programmeren dat we de snelste rondetijd zouden halen. Dat bleek echter nog niet zo eenvoudig.

Moeilijker dan gedacht

Alleen rechtuit rijden is al een hele klus, omdat de precieze draaisnelheid van het linker- en rechterwieltje daarvoor op elkaar moet worden afgestemd. De volgende uitdaging is om met een sensor die de ondergrond kan ‘zien’ te bepalen of je nog op koers ligt of niet.

Ondanks goede uitleg en een duidelijke handleiding, kreeg niet iedereen het voor elkaar om de auto foutloos over de baan te krijgen. Ik ben dan ook trots dat het mij gelukt is. Het groene eendje staat fier op mijn bureau. De snelste tijd konden we binnen de paar uur die we hadden echter niet neerzetten.

Samenwerking

Deze workshop smaakte naar mee. We gaan meer samenwerken met het InspiratieLab. Eén van de projecten waar we aan denken is het aansluiten van de DuckieTown auto’s op de race simulator van het GameLab. Wie dat wil kan dan een Duckie als een pro besturen.

Het was een ontzettend leerzame en leuke ervaring. Niet alleen in introductie tot IoT maar ook tot autonoom rijden. Deze uitdaging lijkt relatief simpel en is al zo lastig te volbrengen. Het maakt duidelijk dat het autonoom rijden zoals bijvoorbeeld Tesla’s dat doen, echt next level is.

Self Driving Challenge

Of de studenten van de Haagse Hogeschool een next level in Self Driving aankunnen? Dat zal later dit jaar duidelijk worden. Onder leiding van dhr. Pijnacker Hordijk doet de Haagse Hogeschool mee aan de Self Driving Challenge van RDW. Met de ervaring die we hebben opgedaan, weten we hoe moeilijk dat is. Ik wens ze alvast heel veel succes.

Wie interesse heeft in de Self Driving Challenge of in het volgen van de DuckieTown Workshop, laat het me weten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.