Zo’n 18 jaar geleden, eind 1990 om precies te zijn, raakte ik als elfjarige gefascineerd door de MSX computer die ik van mijn vader kreeg. Het was een wonderbaarlijk apparaat. Met name de mogelijkheid er zelf spelletjes voor te schrijven prikkelde mijn fantasie.

Via internet kun je nu duizenden spelletjes downloaden, maar in destijds had ik slechts de beschikking over een handjevol simpele games, nota bene op krakerige casettebandjes. Geld om spellen in de winkel te kopen had ik niet. Experimenteren met de ingebouwde programmeertaal MSX-Basic, lag voor de hand. Toen de meeste kinderen van mijn leeftijd buiten aan het knikkeren waren tikte ik termen als GOSUB en VPOKE aan elkaar.

In MSX-Basic schreef ik zo’n 26 spelletjes. Later toen ik een MSX2 kreeg maakte ik er nog meer. Stel je er overigens niet teveel van voor, de specificaties van de computer beperkten de mogelijkheden: 3,5 Mhz en 25Kb bruikbaar geheugen. Ter vergelijking, de meeste foto’s van tegenwoordig zijn al ruim tien keer zo groot en daar moest dan het hele spel in! Maar ondanks dat bleef ik maar bezig om steeds te proberen weer iets nieuws te verzinnen.

Ik heb mijn spelletjes van destijds altijd bewaard maar kon er niet veel meer mee. Recent heb ik echter een goede MSX emulator gevonden, waarmee ik ze eindelijk eens vast kon leggen in een filmpje en wat screenshots.

Achteraf gezien had ik er misschien niet zóveel tijd in moeten steken. Buiten spelen met je vrienden is immers een stuk socialer. In mijn latere carrière als games ontwikkelaar was de opgedane kennis en ervaring echter van grote waarde.

9 REACTIES

  1. Ik was verslaafd aan Zanac (met een raket door de ruimte schieten) op onze MSX2. Grappig dat je spelletjes hebt gemaakt. Ik had er nog niet zoveel interesse in toen en kwam niet verder dan wat simpele standaard msx-basic dingetjes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.