YES!Delft is de start-up incubator van de TU Delft en de 4e van Europa. Het is de grote broer van de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer. Ik maak er kennis met een paar bijzondere start-ups, waaronder automerk ‘Carice’ en VR therapie- en trainingsontwikkelaar CleVR.

In 2014 kwam ik voor het eerst in YES!Delft om een gastcollege te geven. Toen was het al indrukwekkend, maar het blijft groeien. Meer dan 100 start-up bevinden zich in het gebouw aan de rand van Delft op het TU Terrein.

Carice

De rondleiding die ik kreeg werd verzorgd door Richard Holleman, CEO van Carice Cars, een Nederlandse automotive start-up. Carice maakt elektrische sportauto’s. Een bijzonder bedrijf. Ze hebben tot dusver pas 13 auto’s geleverd. Niet omdat er geen klanten zijn, want er zijn genoeg mensen die zo’n prachtige authentieke Carice op hun oprit willen hebben. Maar het produceren van de sexy wagentjes is bijzonder moeilijk, omdat het bedrijfje slechts bestaat uit een man of vijftien, stagiairs meegeteld.

Klanten worden zelfs bewust op afstand gehouden. De productie zal eerst omhoog moeten, voordat koopbeluste consumenten hun bestellingen mogen plaatsen. Zo worden teleurstellingen voorkomen en kan Richard Holleman met zijn bedrijf focus houden.

De vergelijking met Tesla is snel gemaakt. Carice heeft echter niet de ambitie om tot massaproductie over te gaan en de wereld te veroveren. Het wil groeien naar een productie van hooguit een paar honderd auto’s voor liefhebbers per jaar. Ik ben benieuwd of het ze lukt. Ik vind het het hoe dan ook bijzonder knap dat ze met zo’n klein team een complex product als een elektrische auto volledig in de vingers hebben.

CleVR

Een heel ander concept is de toepassing van VR als therapie-instrument. Start-up CleVR haalde er het landelijke nieuws mee, doordat ze mensen van hun vliegangst af konden helpen. Hun methode met Virtual Reality is bewezen effectief, werkt sneller en is goedkoper dan met een behandelaar echte vlieguren maken.

Maar hier stopt CleVR niet. De technologie is verder ontwikkeld om o.a. angstklachten en schizofrenie te behandelen. Oprichter en CEO Guntur Sandino vertelt enthousiast hoeveel er mogelijk is met deze technologie en hoe gaaf het is om de resultaten van die sessies te zien. Er worden steeds nieuwe toepassingen voor bedacht: de Media Markt gaat haar personeel trainen en TBS klinieken laten patiënten wennen aan re-integratie. Overigens zit er geen verband tussen die twee trainingen, verzekert Guntur ons.

YES!Delft vs Dutch Innovation Factory

Als bestuurslid van de DIF community was het extra interessant om een keer bij YES!Delft te gast te zijn. YES!Delft is een stuk groter dan de DIF, maar het is geen totaalconcept. Waar in de DIF onderwijs en bedrijven in hetzelfde gebouw zitten, heeft YES!Delft een eigen vestiging los van de TU.

Er is een stevige selectie voor start-ups die willen deelnemen aan de programma’s van YES!Delft. De drempel is daardoor wat hoger om een start-up te beginnen, maar dat betaalt zich uit aan het eind van de rit.

Binnen YES!Delft bevinden zich technische bedrijven uit verschillende sectoren, waaronder energy, clean tech, medical & health, industrial solutions en mobility. ICT is daarentegen maar beperkt vertegenwoordigd. Zoetermeer richt zich juist uitsluitend op ICT. Alle bedrijven en studenten in de Factory hebben een ICT achtergrond, wat de synergie ten goede komt en de kleinere omvang enigszins compenseert.

Delft heeft door haar veel grotere omvang wel betere voorzieningen. Het is dus vooral zaak voor de DIF om op te schalen binnen het concept. Doordat ze ieder hun eigen unieke positionering hebben zullen deze techhubs in de regio elkaar niet in de weg zitten, maar kunnen ze elkaar juist versterken door van elkaar te leren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.