RB Group, de Zoetermeerse start-up achter de populaire luchtvaart apps RosterBuster en RB Logbook, waar ik mede-eigenaar en CTO van ben sinds 2017, is verkocht aan het Canadese CAE. De grootste pilotenopleider ter wereld.

Wie deze blog een beetje volgt, weet dat ik eerder dit jaar kon melden dat ik Gamebasics heb verkocht aan Miniclip. RB Group is mijn tweede bedrijf. Ook hier heb ik een koper voor gevonden. De inkt op de papieren van Gamebasics was nog maar net droog, of de achtbaan begon opnieuw bij RB Group.

In 2017 sloot ik me aan bij Richard Versluis om RosterBuster te laten groeien. Sindsdien hebben we flink aan de weg getimmerd. In 2018 waren we de hoogst geklasseerde traveltech start-up in de MKB Innovatie Top-100. In 2019 wisten we een groeifinanciering binnen te halen. De verkoop aan CAE is de logische volgende stap.

Een luchtvaartbedrijf verkopen tijdens de pandemie?

Wat deze verkoop extra bijzonder maakt is dat het een luchtvaartbedrijf betreft. De luchtvaart ligt wereldwijd volledig stil en ook ons bedrijf heeft daar zware klappen door gekregen. CAE kijkt echter verder. Ze zien de enorme potentie en sorteren slim voor op het herstel van de markt.

We waren al in gesprek met CAE voordat de pandemie begon. Dat CAE alsnog heeft doorgezet, vind ik een groot compliment aan ons team.

We zijn tijdens de COVID-19 crisis doorgegaan met het investeren in onze apps, waardoor we er goed voorstaan. Naast de app RosterBuster hebben we bijvoorbeeld een pilotenlogboek ontwikkeld en communicatietools voor airlines.

Het verkoopproces

Het verkoopproces is zwaar geweest. Bij CAE hebben ze er geen gras over laten groeien. Als beursgenoteerd bedrijf zijn de eisen voor een acquisitie enorm. Dan maakt het niet uit of je 10 of 100 mensen in dienst hebt. De due diligence heeft maanden geduurd. Meerdere keren leek de deal van de baan. Tot de laatste week bleef het spannend.

Voor mij persoonlijk was het deze keer veel intensiever dan bij Gamebasics. Omdat ik bij Gamebasics al afscheid had genomen als directeur, was mijn inbreng in de due diligence beperkt. Bij RB Group zat ik in het oog van de storm.

Uiteindelijk hebben we het over de streep kunnen trekken. Ik ben trots op het hele team dat we dit bereikt hebben.

Zeker als je bedenkt dat we vanuit Zoetermeer in de Dutch Innovation Factory vooral met studenten gewerkt hebben. Ook ons talentvolle team in India heeft een belangrijke bijdrage geleverd.

Over CAE

CAE staat voor Canadian Aviation Electronics. Het is een grote Canadese multinational, met meer dan 10.000 medewerkers over de hele wereld en een miljardenomzet. De core business is training. Het is de grootste pilotenopleider in de wereld met vestigingen in meer dan 100 landen.

We zijn onderdeel geworden van de divisie New Flight Services, samen met onze Nieuw-Zeelandse investeerder Merlot.Aero, die eind vorig jaar door CAE werd overgenomen.

CAE is 625x groter dan RB Group gemeten in het aantal medewerkers en ruim 5700x zo groot gemeten in omzet.

Waarom CAE een goede partner is? We bereiken al meer dan 300.000 professionals in de luchtvaart. Die zijn direct onze klanten (B2C). Onder de vleugels van CAE kunnen we gaan inzetten op luchtvaartmaatschappijen als klant (B2B). Dan zijn we in staat een nog veel grotere impact in de markt te maken met onze innovatieve apps.

CAE trainingscentrum bij London Gatwick

En wat ga je dan nu doen?

Ik blijf bij CAE. Mijn functietitel is “Technology Leader”. Het is voor mij voor het eerst dat ik ergens in dienst ben. Geen ondernemer meer! Dat zal wennen zijn. Daarover maak ik me geen illusies. Maar het lijkt me leuk om te kijken welke kansen zich gaan voordoen. Het werken bij deze grote multinational lijkt mij een mooie uitdaging.

Het is geen eindpunt, maar een nieuwe start. Ik heb er zin in.

Bekijk hier het officiƫle persbericht.

En wat vind jij hiervan? Laat hier je reactie achter.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.