Het is weer de tijd vlak voor de zomer waarin studentenprojecten worden opgeleverd. In Zoetermeer hebben we dan traditioneel onze expo. Ook in andere plaatsen wordt de creativiteit van studenten gevierd. Ik bezocht de Expusure van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) en de Industry Showcase van de Breda University of Applied Sciences (BUas).

De Expo in Zoetermeer

De Zoetermeerse expo stelde vrijdag niet teleur, met een winnaar die indruk maakte: Radial Overdrive van studio Soul Search Studio. Dit is, zoals ze het zelf omschrijven, een rogue-lite endless racing game. Het team had niet alleen een goede game neergezet, maar er ook nog voor gezorgd dat deze te spelen was op een Steam Deck en de simulator.

Ook de andere games waren leuk om te zien, waarbij vooral opviel dat er deze keer wat meer variatie in de genres was dan andere keren. Zo was er een game waarin je in een casino kunt spelen, een 2D-metroidvania platformer en vechtgame met… kippen. Twee meer traditionele 3D-puzzle games completeerden de lineup van dit jaar.

Het GameLab was uiteraard ook van de partij, met de serious game projecten InnovA58 en GymSim, en de indie games USB-BOT, Enso en Soul Stalker: Phantom Reign. Een compliment voor de wijze waarop alle studenten zichzelf hebben gepresenteerd. Dit is sowieso iets waar Zoetermeer zich in onderscheidt: de stands zijn altijd mooi aangekleed en er wordt zelfs snoep, koek en drankjes door de studenten geserveerd.

Wat de projecten in Zoetermeer verder onderscheidt is de gebruikte game engine: Godot is een open source engine die wat minder gangbaar is dan de twee grote commerciële alternatieven Unreal Engine en Unity.

HKU Exposure

Op zaterdag vertrok ik met Bowie naar het centrum van Utrecht, waar de HKU zijn Exposure organiseerde in de bibliotheek aan het Neude. Een prachtige locatie die perfect past bij het evenement.

In Utrecht zagen we direct dat vrijwel alle games er goed uitzien. De kwaliteit van de grafische vormgeving is eigenlijk altijd goed, wat geen verrassing is op een hogeschool voor de kunsten. De projecten hebben een wat kleinere scope, omdat ze in kleine teams van één, twee of drie studenten zijn gemaakt.

De gebruikte game engine is voornamelijk Unity. Hoewel de meeste projecten voor de PC worden gemaakt zagen we ook (en dat is een zeldzaamheid) een mobile game.

Opvallend was dat ze soms niet af waren en er geen speelbare demo beschikbaar was. Dit is in Zoetermeer ondenkbaar. Navraag leerde dat dit te maken heeft met ambitieuze doelen die niet gehaald worden, en natuurlijk de kleinere teams. In Utrecht wordt experimenteren aangemoedigd en op de koop toegenomen dat dit soms faalt.

BUas Industry Showcase

Op maandag was ik in Breda, bij de Industry Showcase. Breda is de beste gameopleiding van het land en dat straalt deze Showcase ook echt uit. Er zijn projecten van eerstjaars tot vierdejaars, waarbij je mond soms openvalt. In Breda richten ze zich op AAA-ontwikkeling in Unreal Engine, wat ervoor zorgt dat de games er filmisch uitzien.

De studenten werken in groepsgroottes tot 13 mensen van verschillende expertises en het langste project duurt een jaar. In zo’n groot project kunnen ze echt iets indrukwekkends neerzetten. Zo zag ik een multiplayer VR-game met een eigen controller en een multiplayer co-op shooter die je zo naast Call of Duty zou kunnen leggen.

In Breda kwam ik ook de meeste bedrijven tegen: recruiters van Miniclip, Nixxes, Guirrilla en Triumph liepen er rond om talenten te scouten. De meeste studenten zijn internationaal. Je merkt dat hier het neusje van de zalm te vinden is.

Drie gameshowcases in vier dagen gaan je niet in de kouwe kleren zitten, zeker niet als het tropisch warm is buiten. Maar elk van de showcases was erg leuk om te bezoeken en op een eigen manier kwalitatief hoogstaand. Wat hebben we toch mooi gameonderwijs in Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.