Stichting Promotie Zoetermeer heeft een radioprogramma gemaakt ter gelegenheid van de dag van de ondernemer, op lokale zender NRG079. In dit programma heb ik een uurtje gepraat over innovatie samen met host Ruud Steggerda, wethouder Jan Iedema en het duo René de Jong en Ruud van den Beukel van Merlin software.

Ik mag in het Crown Business Center beginnen met het voorlezen van het laatste Zoetermeerse ondernemersnieuws. Vervolgens gaan we in gesprek. Ik licht toe hoe we met RB Group (inmiddels CAE) in de luchtvaart innoveren. Een bedrijfstak die niet per definitie bekend staat om het innovatieve karakter.

Het verschil met de industrie is dat onze apps worden gemaakt met de eindgebruiker als klant. De meeste bedrijfssoftware richt zich op de beslissers die het pakket moeten aankopen. Daardoor ligt de focus niet op gebruiksgemak maar op specificaties. Die staan leuk op papier. Maar niet zelden levert het hele slechte software op die door de eindgebruikers nauwelijks wordt gebruikt.

De apps RosterBuster en RB Logbook die wij ontwikkeld hebben, laten zien dat als je de gebruiker centraal stelt, dit ervoor zorgt dat de apps veel meer gebruikt en gewaardeerd worden.

Merlin Software

Merlin software ontwikkelt crisissoftware. Zij automatiseren het proces van crisisbeheersing en zijn daar specialist in geworden.

Het is mooi om te zien dat dit vanuit Zoetermeer opererende bedrijf een landelijke expertise heeft opgebouwd met een respectabel klantenportfolio. Het is des te indrukwekkender als je bedenkt dat er nog geen 10 mensen werken op dit moment bij deze onderneming.

Gamebasics

Naast CAE wordt ook Gamebasics (na de verkoop ook wel Miniclip Nederland genoemd) nog in het zonnetje gezet in het programma. Er is een filmpje opgenomen op het Gamebasics kantoor, waar we Jasper Schwartz horen vertellen over de mooie dingen die daar gebeuren.

Toegepaste innovatie

Aan het eind van het NRG079 – spreek uit als energy 079 – programma gooit wethouder Jan Iedema nog een stelling op tafel: “Zoetermeer is bijna dé stad voor toegepaste innovatie”. De discussie brand niet echt los, omdat iedereen het wel met die stelling wel eens is. Het potentieel is groot maar wordt nog onvoldoende benut, is de gedeelde conclusie.

De gehele livestream van NRG079 is hier terug te luisteren.

Het radioprogramma duurt vier uur. Ik ben te horen in het derde uur. Om te zorgen dat je niet teveel hoeft te spoelen, hierbij het fragment met het interview, exclusief de muziek is het 43 minuten en inclusief het filmpje over Gamebasics.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.