Sinds vorige week heb ik een nieuwe telefoon. Geen iPhone, die sinds 2009 altijd vertrouwd in mijn broekzak te vinden was, maar een Samsung Galaxy S8. Nooit gedacht dat ik ooit de overstap zou maken. Maar zoals ik in 2015 al vreesde, heeft Apple ‘het’ niet meer. En nood breekt wet.

De ultieme consequentie voor mij is dat ik moet wennen aan een nieuwe telefoon met een nieuw besturingssysteem. De huidige realiteit is dat Samsung de leider is op het gebied van smartphones. Met de achtste generatie van de Galaxy lijn gaan de Koreanen het jaren ongenaakbare Apple voorbij. Besturingssysteem Android is volwassen geworden en doet niet meer onder voor iOS.

Apple adept

Sinds 2007 ben ik stapje bij beetje Apple adept geworden. Ondergedompeld in het charisma van Steve Jobs rende ik steeds naar de winkel voor allernieuwste Macbooks, iPods, iPads en natuurlijk iPhones. Maar de laatste jaren bleef de vernieuwing uit. De Apple Watch heeft me nog niet kunnen bekoren en de telefoons worden vooral steeds duurder. Wat betreft technologie blijven ze achter bij de concurrentie.

Een eenvoudig voorbeeld. Het scherm van de S8 is prachtig. Amoled, curved, fantastisch. Het belangrijkste onderdeel van een telefoon. Maar ook contactloos betalen kan met een Samsung en dat is super handig. Bij Apple moet het via Apple Pay en dat werkt niet in Nederland. De iPhone X doet nog aardig mee, maar is nog niet beschikbaar én kost ruim het dubbele van de S8.

Gebreken

Daar komt bij dat iOS steeds meer steken laat vallen. De homeknop werkt al tijden niet soepel meer. Ontgrendelen met een patroon kan niet. Een koptelefoon aansluiting ontbreekt zonder een zichtbaar voordeel. Extra geheugen op de telefoon zetten is onmogelijk. Op mijn iPhone 6 was het systeem al zo langzaam geworden dat het nauwelijks meer werkbaar was. En op een bepaald moment merkte ik dat het grootste deel van de apps die ik gebruik toch al van Google is.

Ik ben best bereid een premium prijs te betalen voor Apple producten. De kwaliteit is altijd goed en ze hebben jarenlang een unieke combinatie gehad van innovatie en visie. De kwaliteit mag nog steeds in orde zijn, de visie mis ik steeds meer. In plaats van een leider is Apple een volger geworden. Prima producten op zich, maar geen absurde prijs meer waard.

De Macbook heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een Dell XPS met Windows 10 en de iPad heeft gezelschap gekregen van een Samsung Galaxy Tab.

Hoewel Apple nog steeds recordwinsten boekt, voorspel ik dat het niet lang meer kan duren of de neerwaartse trend gaat zich inzetten. Het blijft de vraag wat ervoor nodig is om dat te stoppen. De iPhone X zie ik dat vooralsnog niet doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.