SCOREN!Mijn boek SCOREN! Online Soccer Manager (OSM) van zolderkamer tot skybox is nu te bestellen.

Voor mijn boek met werktitel “Voltreffer!” over het ontstaan van Online Soccer Manager heb ik een uitgever gevonden. Het zal verschijnen via uitgeverij Sparkle Auteurs en zal eind oktober 2023 in de boekhandel liggen.

Het schrijven van het boek

De contouren van mijn boek over Online Soccer Manager heb ik al een tijdje op de plank liggen. In de zomervakantie van 2022 ben ik begonnen met schrijven. Dat ging relatief snel. Binnen een paar maanden had ik meer dan 400 pagina’s tekst op papier.

Ik kon putten uit de vele anekdotes en verhalen die ik heb gedeeld op deze blog en heb daaraan nog heel wat toegevoegd uit mijn persoonlijke archief.

Maar, met schrijven alleen was ik er nog niet. Het grote fijnslijpen, redigeren en schrappen kon beginnen.

Kill your darlings

Ik had mezelf tot doel gesteld om niet boven de 250 pagina’s uit te komen, zodat het boek goed leesbaar zou blijven. Dat betekende wel dat ik mijn verhaal flink in moest korten. Kill your darlings noemen ze dat in schrijversjargon. Niet makkelijk, maar het is me uiteindelijk gelukt. En ik moet zeggen dat het effect heeft gehad. Het resterende manuscript leest een stuk vlotter.

In de fase daarna heb ik het boek laten redigeren door voetbaljournalist en auteur Yorick Roos en laten lezen door mensen die in het boek voorkomen of die er belang bij zouden kunnen hebben. Deze feedback heb ik zoveel mogelijk verwerkt. Begin dit jaar was ook dat proces afgerond.

Sparkle Auteurs

Zoeken naar een uitgever

Het zoeken naar een uitgever kon beginnen. Dit nam enkele maanden in beslag. Ik had ervoor kunnen kiezen om het boek zelf uit te geven. Er zijn tegenwoordig self-publishing opties zoals Pumbo.nl, waarmee dat eenvoudig kan. Maar ik wilde graag een uitgever, omdat ik als beginnende auteur de kennis en contacten mis om mijn boek te promoten en in de boekhandels te krijgen.

Het was niet eenvoudig om een uitgever te vinden. Ik ben geen bekende Nederlander of een gelauwerd auteur met twintig bestsellers op mijn naam. OSM is onder uitgevers minder bekend dan onder de gemiddelde Nederlander, bleek ook. Ik kreeg heel wat afwijzingen binnen in mijn mailbox. Maar ik heb stug volgehouden, en nu is het toch gelukt.

Sparkle Auteurs is een uitgever die niet alleen het boek drukt, maar mij ook begeleid als schrijver. Aangezien het uitgeven van boeken niet mijn specialiteit is, kan ik hun kennis en ervaring goed gebruiken. Ze geven onder anderen boeken uit van Raymond Mens, Kitty Trepels van Mil en Huub van de Wiel.

De laatste hand

Ik leg komende weken de laatste hand aan het boek, waardoor het nog iets beter zal worden. Nog één keer gaan we door het manuscript heen om de tekst, de opbouw, de cover en de flaptekst te perfectioneren. Daarna gaat het naar de drukker en kan de promotie beginnen, zodat het boek eind oktober 2023 in de winkels ligt. Zowel online als offline.

Het is een mooi boek geworden, waarin je kunt lezen hoe ik met Online Soccer Manager begon als introverte nerd en er uiteindelijk een miljoenenbedrijf van maakte. Met de vele spannende en curieuze momenten die zich in die periode hebben voorgedaan. Verplichte kost voor iedereen die OSM heeft gespeeld, of gewoon benieuwd is hoe het eraan toegaat bij een gamebedrijf.

Binnenkort zal het boek te reserveren zijn. En niet onbelangrijk: de opbrengst van het boek zal naar een goed doel gaan. Hierover later meer.

2 REACTIES

  1. Hi Jorge, absolutely. I’ll focus on the Dutch publication first which will happen in October. But my plan is to translate it to English and possibly other languages as well.

  2. Good night, will the book be translated into English or other languages besides Dutch? Thank you!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.