SITA, één van de belangrijkste leveranciers van informatiesystemen voor de luchtvaart, is in maart een ambitieus innovatieprogramma gestart, in samenwerking met Starburst. Ik ben als mentor aan dit project gekoppeld.

Innovatie in de luchtvaart is ontzettend moeilijk. Bij mijn start-up RB Group, later onderdeel van CAE, heb ik dit aan den lijve ervaren. Dat komt omdat de sector heel conservatief opereert. Begrijpelijk, want veiligheid is ontzettend belangrijk en veiligheid heeft baat bij stabiliteit. Toch kan er genoeg verbeterd en geïnnoveerd worden, juist om de luchtvaart veiliger te maken en de ervaring voor de passagier aangenamer.

Intrapreneurs

SITA doorbreekt de langzame cyclus met een programma waarin hun medewerkers als intrapreneurs vrijgespeeld worden voor een periode van dertien weken. Zij worden begeleid door Starburst. Een Franse organisatie die tot doel heeft om innovatie en ondernemerschap te stimuleren in de luchtvaart. Bij RB Group hebben we al diverse keren met Starburst samengewerkt.

De projecten die worden ondernomen, zijn heel divers. Er wordt gekeken naar hoe passagiers makkelijker kunnen reizen en hoe reispapieren tussen landen kunnen worden uitgewisseld. De toekomst met drones en persoonlijk luchtvervoer wordt ook niet vergeten.

Ik ben als mentor aan één van de projecten gekoppeld. In dit project wordt onderzocht of de weersinformatie waarover luchtverkeersleiders beschikken, verbeterd kan worden. Hiertoe hebben we onder meer een bezoek gebracht aan de luchtverkeerstoren van Rotterdam The Hague Airport.

UPDATE: De bootcamp is inmiddels afgerond en het project waar ik bij betrokken was heeft gewonnen. Dat betekent dat er middelen worden vrijgemaakt om van een proof of concept naar een MVP te komen. De kans is groot dat de weer-oplossing voor Air Traffic Controllers, die door het team is ontwikkeld, in de praktijk gebruikt gaat worden om de luchtvaart veiliger te maken.

SITA en Innovatie

Dat SITA op deze manier innovatie probeert te versnellen, is een goede zaak. SITA bestaat meer dan 70 jaar en is wereldmarktleider in communicatie en informatie technologie rondom luchtvervoer. 95% van alle internationale bestemmingen maken gebruik van systemen van SITA. 2500 luchtvaartmaatschappijen, vliegvelden, grondpersoneel en regeringen werken samen met SITA. Dat maakt dat de innovaties impact zullen hebben, wanneer ze worden uitgerold.

Ik hoop dat dit met een aantal van deze innovaties uiteindelijk zal gaan gebeuren. Maar voor het zover is, zal er nog heel wat werk verzet moeten worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.