Online Soccer Manager (OSM) viert zijn 20e jubileum. Een hele generatie is opgegroeid sinds ik twee decennia geleden op mijn zolderkamer de eerste stappen zette naar een spel dat door meer dan 200 miljoen mensen wereldwijd gespeeld zou worden.

In de allereerste competitie zaten alleen vrienden van mij. Ik weet nog dat NEC kampioen werd. Ajax moest het met de tweede plaats doen, gevolgd door Feyenoord. PSV wist ondanks extreem aanvallend voetbal en een ontketende Ruud van Nistelrooij in de spits niet verder te komen dan een 5e plaats. In deze eerste competitie werd gelijk al heel enthousiast en actief gespeeld.

Daarna gingen de deuren open voor de wereld om het spel te ontdekken.

Spelers van het eerste uur herinneren het zich nog wel. de server die voortdurend down was. De wedstrijden die ’s nachts gespeeld werden. Competities die met een wachtwoord beveiligd moesten worden, wat vervolgens steeds uitlekte. De verwoestende 4-5-1 tactiek. De primitieve interface in Internet Explorer. De seizoenskaarten.

De gezelligheid van OSM

Vooral zullen zij zich herinneren hoe speciaal en gezellig die eerste jaren waren. De meest actieve gebruikers bevonden zich op de forums. Waar zij uren per dag doorbrachten. Ze bespraken politiek, sport, schoolwerk en hobby’s met elkaar.

Dankzij deze eerste gebruikers werden competities toegevoegd, werden valsspelers tot de orde geroepen en werd het spel verder uitgebreid met nieuwe ideeën.

Soms werden er meetings georganiseerd. Ik herinner me nog een wedstrijd van het Nederlands elftal waar ik en een stuk of 10 anderen naartoe gingen. We hadden elkaar nog nooit gezien. We kenden elkaar alleen via een avatar en een bijnaam. We kwamen uit alle lagen van de bevolking. Toch bleek al snel dat we het heel goed konden vinden samen. Eigenlijk altijd als OSM spelers bij elkaar komen is dit het geval.

Het spel verbindt. Omdat iedereen die het speelt, een passie deelt. Zijn of haar doorzettingsvermogen, mensenkennis en creativiteit moet aanspreken. Veel mensen hebben OSM jaren gespeeld, soms zelfs vanaf het begin. Lees dit interview bijvoorbeeld van Lorenzo van Kessel. Een manager van het eerste uur.

Ik heb mooie mensen ontmoet. Zoals een geniale Macedoniër die na zijn verplichte dienstplicht uiteindelijk naar Nederland verhuisde. Een enthousiaste Portugees die niet te stoppen was en heel de OSM community onder zijn beheer kreeg. Een gepensioneerde dramadocent die jarenlang in de top meedraaide.

Door de jaren heen is er veel veranderd. Het bedrijf is professioneler geworden. Er werken veel meer mensen. Het spel heeft veel nieuwe opties. Ziet er gelikter uit. Is verkocht aan Miniclip.

De basis van OSM

Maar de basis van het spel is altijd gelijk gebleven. De magische formule die zo moeilijk te vinden is in games en die OSM zo succesvol maakt na al die jaren.

Toen ik begon met OSM wist iedereen het zeker: dit is een hype. “Tot wanneer denk je dat de hype duurt?” werd mij vaak gevraagd. Ik antwoordde altijd “OSM is geen hype. Over 20 jaar bestaat het nog steeds.” En dat zeg ik nu nog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.