Virtuele valuta en dan met name Bitcoins fascineren me. Ik vind het een mooi principe dat er geld kan bestaan zonder dat er een bank of land achter zit. Omdat ik geen idee had hoe dat precies werkte, besloot ik een klein pakketje Bitcoins te kopen. September 2014 Googlede ik ‘Bitcoins kopen’ om te ervaren wat er op me af zou komen.

Eerder kan ik al gekeken of ik Bitcoins zelf kon maken. Met speciale software en veel computerkracht zijn de munten namelijk te genereren. Dit wordt Bitcoin mining genoemd. Zelf geld drukken in feite. Het addertje onder het gras is dat dit principe zo werkt, dat naarmate er meer Bitcoins in de wereld zijn, het steeds moeilijker wordt om nieuwe bij te maken. Er waren in eind 2014 al meerdere supercomputers nodig om één Bitcoin te minen. Dat was dus geen haalbare kaart meer.

Bitcoins kopen

Op de website van HappyCoins vond ik een makkelijke manier om Bitcoins te kopen, via een iDeal betaling. Hoewel de website enigszins dubieus op me overkwam, besloot ik de gok te nemen. Voordat ik een betaling kon doen, moest ik wel eerst een account openen bij een ‘Bitcoin wallet’. Na wat onderzoek koos ik voor BlockChain. Hier maakte ik een virtuele portemonnee aan waar de Bitcoins na aankoop in terecht kwamen.

blockchainEen hele BitCoin kostte op dat moment meer dan 200 euro. Ik wilde maximaal 100 euro uitgeven. Dat bleek geen probleem, want er werden voor dat geld gewoon 0,31625003 BitCoins bijgeschreven. Op mijn telefoon zag ik in het BlockChain appje hoeveel stukjes BitCoin ik bezat.

Betalen met Bitcoins

Volgende stap was om te betalen met de verkregen Bitcoins. Dat bleek lastiger. Er waren namelijk destijds nog niet veel mogelijkheden. Dat is nu wel iets beter, maar nog steeds is de keuze niet overweldigend. Uiteindelijk bleek dat Thuisbezorgd.nl Bitcoins accepteert als betaalmiddel. Aangezien ik wel trek had in Sushi bestelde ik dat en rekende af met mijn Bitcoin saldo.

Het betalen zelf ging kinderlijk eenvoudig. Na het scannen van een QR code op het computerbeeldscherm met mijn telefoon, werd de betaling automatisch verwerkt. Ik deed zo door het jaar heen nog een paar betalingen tot mijn saldo bijna op was.

De toekomst van de Bitcoin

Het viel me op dat het betalen makkelijk en duidelijk is. Op geen enkele manier had ik het idee dat dit geen echt geld betrof. Ik denk dat het gebruik van virtuele valuta heel normaal kan worden in de toekomst. Geld is natuurlijk een kwestie van vertrouwen, en incidenten zoals met Mt.Gox, de Bitcoin beurs waar miljoenen verdwenen, helpen niet mee. Maar dat soort problemen zullen naarmate de virtuele valuta uit de schemerzone komen, steeds minder voorkomen. Hoe snel het gaat is nog even de vraag. Maar dat virtuele valuta een belangrijke rol gaan spelen in de toekomst, lijkt zeker.

De koers van de Bitcoin is op dit moment nog heel grillig. Dat had tot gevolg dat mijn coins soms wat minder waard werden. Onlangs schoot de koers echter weer zover terug omhoog dat Sushi bestellen met mijn resterende saldo weer tot de mogelijkheden behoort. Als speculatieobject is het dus ook wel interessant. Of als je gewoon vaak sushi wilt eten.

5 REACTIES

  1. En vanaf volgende maand is het zelfs al mogelijk om met bitcoins te betalen op OSM! Geweldig plan, Jeroen. Ik hou toch zo van dit spel!

    Heb al 600 euro opzijgezet in geval van nood.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.