MiGTracker Millennium (MML) is een muziekprogramma voor Windows waarin je noten kunt programmeren tot een muziekstuk. Een ’tracker’ heet dit in jargon. De muziek die ik in MiGTracker Millennium heb geschreven heb ik onlangs op Youtube gezet.

Muziek maken heb ik van jongs af aan leuk gevonden. Ik leerde in de jaren ’90 niet alleen een instrument spelen, maar ook composities maken op de computer. Hier ben ik geruime tijd mee bezig geweest, eerst op de MSX computer en later op de PC. Omdat ik op de PC geen programma naar mijn zin kon vinden, heb ik zelf de trackers geprogrammeerd. Het zijn er drie geworden: MiGTracker (1995), MiGTracker Pro (1996) en dus MiGTracker Millennium (2001). De eerste twee werken in DOS en de laatste in Windows.

MIDI

MiGTracker Millennium gebruikt de MIDI interface op de Soundblaster om muziek te maken. In tegenstelling tot voorganger MiGTracker Pro, kan Millennium een onbeperkt aantal kanalen aanspreken en heeft het de mogelijkheid om meerdere Soundfonts (geluidsbanken) tegelijkertijd aan te spreken. Dit zorgt ervoor dat geluiden gecombineerd kunnen worden en dat de muziek minder ‘MIDI’-achtig klinkt.

Een ander groot voordeel van MiGTracker Millennium is dat de muziek geëxporteerd kan worden als MIDI file. Hierdoor is de muziek makkelijk te bewaren en is het na ruim 15 jaar nog steeds af te spelen!

Opnames op Youtube

Ik heb niet zoveel muziekstukken gemaakt op MiGTracker Millennium, maar wat ik heb gemaakt is best aardig gelukt. Ik heb het altijd bewaard.

Ik heb ze nu op Youtube gezet. Niet alleen is de muziek af te spelen, maar ook zijn de noten en commando’s die gebruikt zijn te volgen in de tracker.

Het op deze manier opnemen van de muziek was best een uitdaging, omdat de software waarin het is geschreven erg oud is. Visual Basic 6 laat zich niet gemakkelijk meer installeren op een Windows 10 PC. Ook de geluidskaarten van nu weten niet zo goed raad meer met de oude Soundfonts en MIDI commando’s van toen. Het is me uiteindelijk gelukt om opnames van verschillende bronnen te combineren. Met OBS Studio heb ik de tracker vervolgens in beeld gebracht en in iMovie de nabewerking gedaan.

Ik realiseer me dat de muziek geen groot publiek zal aanspreken. Maar als je van nostalgische games-muziek houdt, dan ga je het wel waarderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.