Het is weer bijna tijd voor kerstpakketten. Werkgevers proberen rond kerst traditioneel hun personeel en relaties te verblijden met iets leuks. Soms een doos vol etenswaar of een flesje wijn. Misschien zelfs wel een gadget of een ‘belevenis’. Bij OSM is dit ook altijd een mooie traditie, al ging het niet altijd even goed.

In de eerste jaren van OSM ontving ik weleens een leuk cadeautje rond kerst van een bedrijf waar ik zaken mee deed. Ik herinner me nog een digitaal fotolijstje dat ik van Google kreeg. Dat voelde toen als een heel vet cadeau. Ik heb de nodige powerbanks, USB-sticks en drinkbekers met opdruk mogen ontvangen.

De meeste bedrijven stuurden een fles wijn of champagne op. Best leuk hoor, maar ik drink zelden wijn. Toen OSM flink gegroeid was, werd het bovendien een belachelijke hoeveelheid drank voor één persoon. De flessen werden verloot onder medewerkers, maar de animo was minimaal. Dat geeft toch te denken.

OSM Staff

De kerstcadeaus die ik van anderen ontving maakten wel dat ik iets terug wilde doen. En dan vooral voor de vrijwilligers van de OSM Staff. Het leek me een leuke manier om waardering te tonen, zonder dat dit enorm in de papieren zou lopen. Dat werd gewaardeerd en zo ontstond een mooie jaarlijkse traditie.

In eerste instantie probeerde ik het online te regelen, omdat ik van de meeste staffleden geen huisadres had. We hadden immers uitsluitend online contact met elkaar. Het vervelende was dan dat ik niet verder kon komen dan een cadeaubon. En het was niet leuk elk jaar met hetzelfde te komen.

Later ben ik begonnen de fysieke huisadressen te verzamelen zodat ik iets naar ze kon opsturen. Omdat alle OSM staffleden in Nederland woonden, was dat goed te doen. Zo werd het mogelijk iets creatiever te zijn met het presentje.

Het leukste cadeautje dat ik heb verstuurd, vind ik een Doerak MP3-spelertje. Verder heb ik shirts, petjes, pluche mascottes, pennen en laptop-hoezen verstuurd. Soms weer in combinatie met een cadeaubon. Uiteraard waren alle presentjes voorzien van het OSM logo of de mascotte.

Het was elk jaar weer een kunst om iets te verzinnen, vooral omdat het een leuke attentiewaarde moest hebben en makkelijk te versturen moest zijn.

Saoedische Chocola

OSM werd na verloop van tijd steeds groter in het buitenland. Ook daar hadden we veel staffleden, die we graag met kerst blij wilden maken. Het viel niet mee om spullen te versturen naar landen als Qatar, Indonesië en Uruguay. De verzendkosten konden hoog zijn. Ook duurde het naar sommige landen heel lang voordat een pakketje gearriveerd was. Dan was het ‘kerstmoment’ allang voorbij.

Eén van de mooiste missers die we gemaakt hebben, was met chocoladeletters. Als onderdeel van het kerstpakketje dat we verstuurden, hadden we de letters O, S en M als chocoladeletter ingepakt. Dit was natuurlijk een hartstikke grappig en lekker presentje dat in Nederland wel werd gewaardeerd.

We hoorden echter van een Saoedische vrijwilliger dat hij zijn pakketje bij de douane had moeten afhalen. Hij wist nog niet wat erin zat, anders had hij het waarschijnlijk niet aangenomen. Nu moest hij er flink voor betalen. Toen hij zijn presentje eenmaal in handen had, bleek de inhoud ervan… gesmolten te zijn.

Niet het beste idee om melkchocola te versturen naar het Midden-Oosten!

2 REACTIES

  1. Die logos zijn tijdelijk weg omdat de rechten opnieuw onderhandeld worden. Ik verwacht dat ze snel weer terug zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.