Wie om zich heen kijkt ziet steeds meer huizen met zonnepanelen op het dak. De panelen zijn niet aan te slepen. Zonnepanelen-installateurs varen er wel bij. Nieuwsgierig geworden naar de aantrekkingskracht van deze optie, besloot ik me erin te verdiepen. Met als eindresultaat dat nu ook mijn energierekening de komende jaren een stuk lager zal zijn.

Dankzij visionair Elon Musk ben ik me meer gaan interesseren voor duurzame energie. Ik rij sinds een jaar in zijn elektrische auto. De volgende logische stap is om via zonnepanelen zelf duurzaam energie op te wekken.

De voorwaarden voor zonnepanelen

De propositie voor zonnepanelen is aantrekkelijk, maar er zijn een aantal voorwaarden waaraan het huis moet voldoen. De ligging van de dak moet zo optimaal mogelijk zijn naar de zon toe, dus naar het zuiden. Als dat niet zo is, is het rendement minder. De zonnepanelen mogen verder niet (deels) in de schaduw liggen, want ook dit vermindert het rendement aanzienlijk. Tot slot moet er voldoende ruimte op het dak zijn voor de panelen.

De investering is fors, omdat afgezien van de panelen ook een omvormer en arbeidsloon nodig is. Op deze investering kan wel de BTW worden teruggevraagd.

Mits aan bovenstaande voorwaarden is voldaan zal de terugverdientijd minimaal 6 jaar bedragen. Om dit te berekenen wordt uitgegaan van een gemiddelde stijging van de energieprijs van 3% per jaar.

Het plaatsen, dat ik door BonGo Solar heb laten doen, kostte ongeveer een dagdeel. Omdat gebruik gemaakt kon worden van bestaande bedrading naar de meterkast, was het geen grote ingreep.

solaredge

Solar Edge

Ik heb gekozen voor 16 zwarte panelen van het merk Denim Solar, met een vermogen van 255 Watt piek. Deze passen mooi bij de zwarte dakpannen van het huis. De omvormer is een SolarEdge 3500. Omdat er dakkapellen op het dak staan zal er soms schaduw zijn. De SolarEdge technologie zorgt ervoor dat het rendement in dat geval sterk verbetert.

Op de omvormer, die eruit ziet als een kleine ketel en boven op zolder onopvallend aan de muur hangt, kan ik aflezen hoeveel stroom de panelen hebben gegenereerd. Er is een appje beschikbaar waarop ik precies kan zien wat ik heb bespaard.

Ik ben benieuwd of de berekende terugverdientijd realistisch is. Maar afgezien van het financiële gewin op lange termijn geeft het zelf opwekken van mijn eigen groene stroom nu al een goed gevoel.

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.