Als de coolste start-up in de luchtvaart staan we op de radar van de Europese Unie. Daardoor kunnen we deelnemen aan programma’s die speciaal voor opkomende start-ups worden georganiseerd. We waren eerder in Dublin en nu was het de beurt aan Israël. Met een dozijn andere start-ups worden we geïntroduceerd tot het ecosysteem in Tel Aviv en krijgen we een rondleiding door de schatten van Jeruzalem.

Israël staat al langer op mijn bucket list, dus de uitnodiging om deel te nemen aan deze missie laat ik niet schieten. In Tel Aviv werd ons snel duidelijk hoe modern en hip deze stad is. Ons appartement ligt vlak naast de centrale Rothschild Boulevard.

Een populair vervoermiddel in de stad is de elektrische step. Er kunnen via apps diverse varianten gehuurd worden. Ik heb de Lime en Bird steps geprobeerd. Lime lijkt de grootste dekking te hebben maar de stepjes van Bird hebben meer vermogen. Het is een genot om met deze stepjes de binnenstad en de kust te verkennen. Ze staan op elke hoek van de straat. Met het grootste gemak ontgrendelen we een step, rijden naar onze bestemming en parkeren hem daar weer, voor een paar shekel per rit.

Deep Dive

Het volle programma brengt ons op diverse plaatsen in de stad. Zondag is de eerste werkdag in Israël en er is een programma tot donderdag.

We bezoeken Startup Nation Central, het Perez Center of Innovation, Hebrew University (HUJI) Innovate, Google Campus, OurCrowd en MadeInJLM, de startup hubs in Tel Aviv en Jeruzalem. We krijgen ook een kijkje in de keuken bij indrukwekkende bedrijven als SimilarWeb en Orcam.

Ondanks het drukke schema vinden we de tijd om de strategie van RB Group voor het komende jaar voor te bereiden en een biertje te drinken bij het strand.

DLD

De DLD (Digital Life & Design) beurs doen we eveneens aan. Een onderdeel daarvan is een meetup in het Facebook kantoor in Tel Aviv. Tussendoor worden we nog getraind door één van ’s werelds beste pitch trainers en gaan we in discussie met verschillende panels.

We leren dat Israël een land is met veel innovatie in de IT sector. Op het gebied van smart mobility, d.w.z. autonoom rijden, is het één van de grootste landen in de wereld. Technologiën als Lidar en MobileEye zijn hier ontwikkeld, waar autofabrikanten wereldwijd op vertrouwen.

Tour door Jeruzalem

Aan het eind van deze drukke week krijgen we een tour door het oude Jeruzalem voorgeschoteld. We dalen af van de Olijfberg en lopen de route die Jezus ooit liep met het kruis. We zien de klaagmuur en andere heiligdommen van Arabieren, Joden en christenen. We raken de steen aan die volgens gelovigen het begin van de creatie van het universum markeert.

De diverse samenstelling van onze groep komt van pas als we Grieks Orthodoxe relikwieën willen bekijken. De priester wijst ons eerst de deur, maar als onze we ons Griekse delegatielid naar voren schuiven, wordt na een vriendelijk gesprekje in het Grieks ineens wel de deur geopend.

De laatste dag van de missie sluiten we in stijl af. De Gatsby bar in Jeruzalem is niet alleen cool omdat ze er lekkere cocktails serveren, maar ook Elon Musk er geweest is en omdat je er naar binnen gaat via een geheime ingang achter een boekenkast.

Gespannen

Tijdens ons bezoek in Israël merken we geregeld hoe gespannen de diverse bevolkingsgroepen langs elkaar heen leven. Een goedbedoelde grafiek in één van de presentaties waarin “Mannen, vrouwen, Arabieren en Ulta-Orthodoxen” als bevolkingsgroepen worden aangeduid, spreekt boekdelen. De Israeli Defense Force (IDF) wordt verheerlijkt. Je ziet overal soldaten lopen, wat niet vreemd is als je bedenkt dat de dienstplicht meer dan 2 jaar duurt voor zowel mannen als vrouwen.

Het kost ons nog heel wat moeite om Israël uit te gaan. Bij de luchthaven worden we uit onze auto gehaald en door soldaten met geladen machinegeweer ondervraagd. Onze paspoorten worden ingenomen. Mijn jaarlijkse vakantie naar Dubai vinden ze erg verdacht. Iemand die elk jaar in de Verenigde Arabische Emiraten komt moet wel snode plannen hebben. Mijn uitleg dat ik er als Nederlander vooral het mooie weer waardeer, wordt niet direct begrepen. Na enige tijd worden we toch vrijgelaten, waarschijnlijk nadat een scan van de Mossad heeft bevestigd dat we vredelievende burgers zijn. Ik vind het begrijpelijk dat de beveiliging scherp is, maar dit gaat wel heel ver.

Het is een andere wereld waarin we terechtgekomen zijn. Hoewel het heel knap is wat de Israëliërs hebben bereikt, zal er nog genoeg werk aan de winkel zijn. Wij hebben een schat aan informatie, inspiratie en contacten opgedaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.