Online Soccer Manager altijd al een bloeiende community gehad. Vroeger was dit alleen op het web. Eén van de mooiste producten van die community is de OSM Wiki. Een door de gebruikers onderhouden Wikipedia voor OSM. Dit vergeten naslagwerk bevat 6.328 artikelen, gemaakt door 3.322 gebruikers. Dat mag niet verloren gaan, vind ik. Vandaar dat ik de website uit de mottenballen heb gehaald en hier online heb gezet.

De OSM Wiki opende haar deuren op 6 november 2006 en heeft tot 2013 aanzienlijke belangstelling gekregen van enkele duizenden bezoekers per dag. Best veel voor een website die uitsluitend in het Nederlands beschikbaar was en bovendien alleen bedoeld was als naslagwerk voor OSM spelers.

Behalve de standaardartikelen die de werking van de game uitleggen, zijn er in de loop der tijd veel andere lezenswaardige items toegevoegd. Hieronder volgen een aantal van de hoogtepunten die te vinden zijn op de OSM Wiki.

OSM Cursus

De OSM cursus van manager van het eerste uur William, heeft menig beginnende OSM speler op weg geholpen.

Manager profielen

In OSM is altijd een belangrijk criterium geweest hoe lang je al speelt. Managers kregen of maakten zelf op de Wiki hun eigen profiel, geordend op het jaar waarin ze begonnen zijn met OSM. Hierbij gold natuurlijk, hoe ouder, hoe legendarischer. Bekijk deze maar eens:
Managers uit 2001
Managers uit 2002
Managers uit 2003
Managers uit 2004
Managers uit 2005
Managers uit 2006
De managers uit deze lijsten die nu nog spelen, zijn natuurlijke echte bazen.

1 April

Op de OSM Wiki is een historie te vinden van alle 1-april grappen die ooit op OSM verschenen zijn, tot en met 2016.

OSM Staff

De OSM Staff is het netwerk van vrijwilligers dat zich inzet voor OSM. Ze vinden cheaters, helpen bij het updaten van competities en modereren de forums. In de vroege jaren van OSM was de staff een veel zichtbaarder onderdeel van de game. Op de Wiki hadden ze hun eigen hoekje, met uitleg over hun gewichtige werk en uiteraard ruimte voor hun persoonlijke verhaal.

Crews

Een belangrijk aspect van de vroege community vormden de eerste ‘crews’. Deze groepen gebruikers identificeerden zich met een gemeenschappelijke naam, en organiseerden onderling toernooien. Dit fenomeen is van onderaf ontstaan. Ik heb het niet bedacht of gestimuleerd. Later heb ik wel ondersteuning ingebouwd om ervoor te zorgen dat de crews zich op OSM beter konden manifesteren. Veel crews hadden al een eigen logo, website en regels. Op de OSM Wiki mochten ze zich uiten en hun profiel aanmaken.

PS: In de nieuwe OSM bestaan crews nog steeds. Er gaan geruchten dat er een fantastische update aan zit te komen, waarmee er weer een heel nieuw hoofdstuk aan het crewbestaan in OSM gaat komen.

De eerste apps

Op de OSM Wiki zijn beschrijvingen en screenshots te vinden van de eerste generatie apps voor de iPhone en Android. Na het verschijnen van OSM 3.0 is de nostalgische waarde hiervan sterk verhoogd!

De OSM Wiki na 2013

De OSM Wiki is na 2013 in verval geraakt. Waarom eigenlijk? Om een succesvolle Wiki in de lucht te houden, is een grote groep actieve gebruikers nodig. De aantallen gebruikers van de OSM website namen na de introductie van de mobiele apps in 2012 snel af. Mobiele app gebruikers zijn minder snel te verleiden om een online naslagwerk te raadplegen.

Dat het best uniek is wat er is gebeurd, blijkt uit het feit dat we tevergeefs geprobeerd hebben in andere landen het OSM Wiki concept op te starten. In Portugal en Engeland was er een klein beetje tractie, maar de gebruikersaantallen waren toen nog te klein om het Nederlandse voorbeeld te evenaren.

Het is onwaarschijnlijk dat er in de toekomst een vergelijkbaar initiatief ontstaat. Maar tegenwoordig zie je gebruikerscontent en uitleg in video’s, zoals bijvoorbeeld de YouTube video hieronder. Ook geweldig om te zien! Het geeft het huidige OSM weer een geheel nieuwe dimensie.

De OSM Wiki staat online zoals hij was en kan niet meer aangepast of aangevuld worden. Leuk voor wie nog eens terug wil lezen hoe het was, in de tijd dat OSM nog vooral een webgame was.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.