In San Francisco kreeg ik voor het eerst de kans een Oculus Rift Virtual Reality bril te proberen. Het eenvoudige spelletje Couch Knights liet een weergaloze indruk achter. Virtual Reality brillen komen eraan.

Virtual Reality (VR) is zo oud als de science fiction zelf. Er wordt al tientallen jaren over gepraat. Maar een doorbraak kwam er maar niet. Tot nu dan. Op 1 september 2012 wisten de bedenkers van de VR bril Oculus Rift 2,5 miljoen dollar op te halen via de crowdfunding website Kickstarter. Sindsdien hebben ze aan hun VR-bril gewerkt die inmiddels is aanbeland bij de tweede generatie.

Op de Game Developers Conference kon ik hun bril voor het eerst uitproberen. Ik speelde het spel Couch Knights. Als drager van de bril kwam ik terecht in een realistische huiskamer, waarin twee fantasiefiguren strijd leverden met zwaarden en vuurballen.

couchknights

Ik was erg onder de indruk hiervan. Het realisme is zo overtuigend dat ik binnen een paar seconden al vergeten was dat ik de bril ophad. Na het afzetten vroeg ik me serieus af of er een bankstel in de zaal stond! Ik heb daarna gelijk twee proefexemplaren besteld, die naar verwachting in juli geleverd zullen worden. Helaas is er nog geen consumentenversie beschikbaar.

oculusrift

Een paar dagen na mijn vuurdoop met de Oculus Rift was in het nieuws dat Facebook het bedrijf achter de VR-bril had gekocht voor ruim 2 miljard dollar. Sony is ook bezig met een VR-bril, genaamd project Morpheus. Het is duidelijk dat Virtual Reality eraan komt.

Dit is geen vreemde ontwikkeling. Want de Oculus Rift heeft bewezen dat VR is iets heel bijzonders is dat zonder twijfel de huiskamers gaat veroveren. Alexander Klöpping omschreef het treffend bij De Wereld Draait Door: “na het eerste gebruik van internet, Windows en de iPhone is de Oculus Rift de vierde ervaring met baanbrekende techniek die je nooit meer zal vergeten.”

De bril is zo overtuigend, dat presentator Matthijs van Nieuwkerk niet op zijn benen kon blijven staan. Dit hilarische filmpje was het gevolg.

Hij was overigens niet de enige die moeite had met de intense beleving die de Oculus Rift kan bieden in de demo met de achtbaan!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.