Holland Startup is een nieuw initiatief in hartje Utrecht, dat startups van idee tot implementatie begeleidt en helpt met financiering. Oprichters zijn Robbert Jan Hanse en Maurice Bakker. Van eerstgenoemde kreeg ik een rondleiding door hun bijzondere pand, met een bunker uit de Tweede Wereldoorlog in de achtertuin.

De meeste startup organisaties, zoals bijvoorbeeld Rockstart Accelerator waar ik onlangs was, houden zich bezig met een beperkt aantal aspecten van het bouwen van een startup. Financiering in diverse fasen verstrekken bijvoorbeeld. Of contacten leggen. Of het begeleiden van de oprichters. Holland Startup doet alles.

Het begint bij het idee voor de startup. Dat komt uit de koker van Robbert Jan Hanse, zelf betrokken als oprichter bij bedrijven als E2Ma en Spotney. Er worden twee afgestudeerde masterstudenten bij gezocht, die enthousiast zijn en over de juiste vaardigheden beschikken. Zij worden de ondernemers en co-founders van de nieuw te vormen startup.

Angel-investors worden benaderd om de eerste kosten te dekken. In de eerste honderd dagen moet de oprichter het plan, dat in de regel ICT gerelateerd is, helemaal klaarmaken voor implementatie. Daarna wordt de website of de app gebouwd. Er wordt een eerste betalende investeerder of klant bij gezocht, die iets in het product ziet. Als de startup daadwerkelijk de markt op is gegaan, wordt het bedrijf verder opgebouwd. De oprichters krijgen tijdens het hele proces intensieve begeleiding van Holland Startup.

In de bunker uit de Tweede Wereldoorlog, die ooit door bloeddorstige Nazi’s werd bemand als onderdeel van de Atlantik Wall, worden nu bijeenkomsten georganiseerd voor de kersverse ondernemers.

Weekelijkse meetings in de bunker
Weekelijkse meetings in de bunker

Het levert een mooi verhaal op als één van de startups uitgroeit tot een miljoenenbedrijf: begonnen in een bunker.

De komende vijf jaar hoopt Holland Startup steeds vijf ondernemingen per jaar klaar te stomen. Robbert Jan Hanse gelooft erin: “Ik investeer zelf mee in elke startup. Omdat de begeleiding intensief is en er regelmatige pivot momenten zijn, verwacht ik dat de slagingskans aanzienlijk hoger ligt dan het gemiddelde van 50%.”

Er wordt nog naar investeerders gezocht. Dus wie nog een zak geld onder zijn matras vind, mag bellen.

En wat vind jij hiervan? Laat hier je reactie achter.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.