De MSX scene heeft er een nieuwe game bij: ‘MSX in a row!‘. Een Bejeweled variant volledig in MSX thema. Met MSX hardware en graphics van iconische games uit het verleden. Aan deze productie van Mapax heb ik een bijdrage geleverd door de muziek ervoor te componeren.

Er komen niet dagelijks games uit voor een 8-bit systeem dat voor het laatst van de band rolde in 1992. Alleen dat maakt deze game al bijzonder. Maar het is ook nog eens een goed gemaakt spel.

De game

Wie Bejeweled en Candy Crush Saga kent zal zich gelijk thuis voelen in ‘MSX in a row!’. Er verschijnen tegels op het scherm die gecombineerd moeten worden om punten te scoren. Hoe meer tegels worden gecombineerd, hoe beter. Wie het hele veld leeg weet te spelen, kan door naar het volgende level.

Er zijn 10 verschillende levels te spelen. Wie dit weet te halen, krijgt als beloning de aftiteling te zien.

De graphics

De liefhebber zal de grafische omlijsting van ‘MSX in a row!’ waarderen. Die maakt gebruik van de Yamaha V9990 videochip. De meest recente en geavanceerde videochip die voor de MSX is verschenen en waar maar een handjevol games gebruik van maakt.

Niet alleen zijn de achtergronden prachtige kleurrijke platen van MSX computers, maar ook de tegels zijn interessant. Deze bevatten bekende karakters en sprites uit legendarische MSX games als Aleste, Metal Gear en SD Snatcher.

De muziek

Het geheel wordt ondersteund door een soundtrack die voor maar liefst drie geluidskaarten geschikt is. De muziek komt van mijn hand en is gecomponeerd in de periode 1994-1998. De muziekstukken voor MSX-Music en MSX-Audio zijn gemaakt op de MSX computer. De OPL4 (Moonsound) tracks zijn oorspronkelijk geschreven in mijn eigen muziekprogramma MiGTracker Pro en vervolgens omgezet naar Moonblaster for Moonsound Wave op de MSX.

Of de soundtrack geslaagd is, laat ik aan de speler over. Maar in elk geval brengen de kenmerkende sounds je direct terug naar de jaren ’90. Wie alleen de muziek wil beluisteren zonder het spel te hoeven spelen, kan op de ‘M’ toets drukken in het menu. Er verschijnt dan een keuzemenu waarin de verschillende muziekstukken kunnen worden geselecteerd.

Conclusie

‘MSX in a row!’ is een mooie toevoeging aan de MSX catalogus. Het is te prijzen dat Mapax de game gratis ter beschikking stelt. Wie nieuwsgierig is geworden kan ‘MSX in a row!’ hier downloaden. Zorg wel dat je een MSX computer met V9990 videokaart tot je beschikking hebt, of maak gebruik de emulator OpenMSX op de PC.

1 REACTIE

  1. Geweldig ! Zelf gecomponeerde muziek hoort niet op een music disk, maar als een ost van een spel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.