Er zijn mensen die elk gevoel voor creativiteit en originaliteit ontberen. Ze zijn zelf te dom om iets nieuws te verzinnen. Dus wat doen ze dan? Ze gaan kopiëren. Gamebasics maakt prachtige originele spellen en het was natuurlijk een kwestie van tijd voordat er klonen zouden opduiken. Die zijn inmiddels gesignaleerd en het is verbazend hoe fantasieloos letterlijk de opties uit onze games gekopieerd zijn. Erg frusterend is dat, kan ik je vertellen!

De laatste tijd lijkt het zelfs een betreurenswaardige trend te worden dat onze sites gekopieerd worden. Met name OSM maar ook andere Gamebasics spellen. Natuurlijk zijn we trots op onze spellen en in zekere zin is het een compliment als iemand jouw werk kopieert.

Voor gezonde concurrentie ben ik overigens niet bang. Als iemand anders een voetbalmanager of een ondernemersspel begint moeten ze dat zelf weten. Maar sommige plagiators doen hun uiterste best om een exacte kopie af te leveren, zonder zelf de geringste creativiteit ten toon te spreiden en natuurlijk ook zonder toestemming van Gamebasics.

Inmiddels zijn er twee websites door mij gesignaleerd die echt te schaamteloos kopiëren. Uiteraard zal ik hun namen hier niet noemen. Dat zou ze immers maar onverdiende reclame opleveren. In plaats daarvan zal ik met enkele screenshots laten zien hoe triest deze kopieën zijn. Oordeel zelf!


Niet nader te noemen ondernemersspel vs. Plaza Challenge
Het spel waar het hier om gaat heeft HTML en JavaScript elementen letterlijk geknipt en geplakt uit Plaza Challenge en Bondscoachspel met name. De schermindelingen, opties, menustructuur en betaalmodel zijn ook allemaal gejat. De maker van deze kopie hebben we een jaar geleden al via een advocaat onder druk gezet. Onder die druk bond hij in en de site was verdwenen, om een paar maanden doodleuk weer terug te keren onder een andere eigenaar.

Inkopen

Plaza Challenge


Niet nader te noemen voetbal manager vs. OSM
De meest recente plagiator is ook meteen de ergste. Een voetbal manager die als twee druppels water op OSM lijkt. Met identieke opties en dezelfde schermindeling. Zelfs ontwerpfouten zijn keurig mee gekopieerd in hun ‘versie’ van het spel. De maker van deze kopie heb ik nog niet gesproken, maar ik ben van plan binnenkort contact op te nemen. Het spreekt voor zich dat een dergelijke identieke website niet door de beugel kan. Het is echt bizar hoe weinig fantasie sommige mensen hebben.

OSM Personeel


Aan de bovenstaande schermafbeeldingen is al overduidelijk te zien dat er Gamebasics spellen gekopieerd zijn. Ik heb er van elk spel nóg een tiental die voldoende bewijzen dat hier sprake is van plagiaat. Er is als het ware een doorzichtig papiertje over de monitor gelegd en de lijntjes zijn nagetrokken. Het is zo duidelijk dat iedereen het kan zien. Het lijkt wel een 1 april grap, maar dan wel een hele slechte.

Vooralsnog ga ik eerst proberen om de website eigenaren persoonlijk aan te spreken. Ik vrees echter dat dit weinig effect zal sorteren. Uit ervaring weet ik dat iemand die zoiets als dit doet niet vertrouwd kan worden. Zaken met zulke mensen doen wordt dan wel heel moeilijk.

7 REACTIES

 1. Dat niet nader te noemen spel met dat bier, schijnt een andere eigenaar te hebben dus ik weet niet hoe het in dat geval zit. De nieuwe eigenaar zou dan wel heel erg balen van zijn aankoop, maar het fijne weet ik hier ook niet van. Feit is wel dat de eerste eigenaar duidelijk veel gekopieerd heeft.

  Over het 2e spel weet ik wat meer, ik kwam via via erachter dat het bestond en speel het nu om te kijken wat er allemaal gebeurd #spy #spy

  Ik ben een osm liefhebber, en het is over-overduidelijk dat dit spel een regelrechte copy is van osm met hier en daar een verandering.
  Veel managers die dat spel spelen zeggen dat het heel anders is omdat te steeds je team houd. Om eerlijk te zijn is dit dan ook de enige verandering tov osm..

  Sinds kort hebben ze een update doorgevoerd zodat het weer ietsje minder op OSM lijkt. Je kunt bepaald personeel namelijk pas aannemen als je daarvoor de gewenste stadionupgrade hebt gedaan. Maar programma technisch kun je zo zien dat als basis OSM is gebruikt en hierop wordt voortgebouwd.

  Wanneer bijvoorbeeld het spel hattrick wordt vergeleken met OSM is duidelijk te zien dat deze spellen niet dezelfde basis hebben.

  Los van het feit dat het voetbalspel grotendeels is gekopieerd heeft het spel in de huidige vorm geen bestaansrecht en is het een slecht ontworpen spel. (Logisch wanneer je een spel neerzet op een basis die voor een andere vorm van competitie is ontworpen.)

  Bij het spel begin je met een team van spelers met een rating van rond de 20. Wanneer je hoog eindigd in de competitie krijg je punten. Met die punten kun je hogere divisies spelen. In de hoogste divisie die momenteel gespeeld wordt zie je nu enkele spelers met een rating van 50-60, deze spelers zijn ongeveer 24-26 jaar. Meestal zie je maar 2 of 3 maximaal 4 spelers met deze rating. De rest van de spelers is rond de 30 met rating. Op een gegeven ogenblik zijn je spelers oud en zijn ze niet meer trainbaar, de spelers zitten dan maximaal op een rating van 80, veel gespeeld zal ie dan nog niet hebben.

  Grote mankement is dat je op basis van puntenaantal een hogere league kan spelen. Je raad het al, over een aantal maanden zit iedereen in de topleague met een voluitgebreid stadion en spelers met dezelfde ratings. Alleen spelers die net zijn aangemeld moeten nog de alle leagues doorlopen, maar daarna zitten ze ook in de top.

  Niet echt goed over nagedacht dus.. Lijkt me nog een extra bewijs dat dit een kopie is waar een draai aan gegeven is, de huidige manier lijkt namelijk veel op de manier die op osm wordt gebruikt. Veel hoeft er niet worden aangepast… De uitwerking van het leagesysteem staat op een verkeerde basis…. een gekopieerde basis..

  Tsja.. het makkelijkste zou zijn wanneer de game zichzelf te gronde richt doordat de basis gekopieerd is en dus niet zo bekend is bij de beheerders als wanneer die zelf gemaakt zou zijn..

 2. sorry ik had effe een foutje gemaakt in die zin t is ‘niet nader te noemen voetbal manager’ niet ‘dat niet nader te noemen .’

 3. beetje overbodige informatie misschien, maar er zijn een paar nieuwe updates geweest op dat niet nader te noemen . als je wilt dat je site niet veroudert, zul je die screenshot moeten veranderen.

 4. Nikrovis, in grote lijnen heb je gelijk. Maar je geeft zelf al aan OSM niet te hebben gespeeld. Het is duidelijk dat de makers van dit spel (te) veel gekopieerd hebben. Om maar iets te noemen: de algemene voorwaarden zijn woord voor woord letterlijk gekopieerd. Er wordt zelfs nog gerept van seizoenskaarthouders(!!) Dat is toch vreemd voor een spel waarin niet betaald hoeft te worden?

  Ik ondersteun van harte iedere poging om een creatieve variant op het concept voetbal manager te maken. Maar plagiaat accepteer ik niet en daar heb ik ook geen waardering voor. De makers van deze site zal ik dan ook t.z.t. zeker benaderen om hen de keuze voor te leggen meer creativiteit aan de dag te leggen of de exploitatie van hun site te stoppen.

 5. ik reageer ff op die zogenaamde “kopie” van osm. ik speel dat “gekopieërde” spel toevallig en ik wil wat te zeggen. dat spel is niet hetzelfde. mensen willen soms hetzelfde spel in een andere zegmaar “uitvoering” spelen (voor dit spel hoef je trouwens ook niet te betalen). en elk spel heeft andere kanten. ik heb osm nooit gespeeld, maar stel je voor: osm heeft een heel uitgebreid deel voor het aankopen van stadionupgrades. maar dat “niet nader te noemen voetbal spel” heeft weer een uitgebreid deel voor spelers kopen en verkopen. elk spel heeft andere dingen, en mensen kunnen zelf kiezen op welk spel ze gaan spelen.

 6. Erg jammer dat, mensen denken ”het gat in de markt” te hebben gevonden.
  En op zo’n manier misbruik maken van een mooi concept van een ander.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.