De app Periscope stelt gewone mensen in staat om via hun telefoon live uit te zenden. De kracht hiervan werd me duidelijk toen de Turkse couppoging aan de gang was. Op de journaals waren maar spaarzaam gecensureerde beelden te zien. Via Periscope keek ik live mee op de bruggen van de Bosporus, waar militairen en burgers elkaar te lijf gingen.

Periscope is een wonderlijk verschijnsel. Je zou het kunnen vergelijken met Youtube, maar dan voor live beelden. Op Youtube kan iedereen iets uploaden. Met Periscope kan iedereen iets live uitzenden. Via een wereldkaart is eenvoudig in te zoomen op een bepaald gebied.

periscope_map

Het meerendeel van de tijd is er weinig te beleven. Net als op Youtube zijn er veel video’s die je maar beter over kunt slaan. Of je moet houden van dubieuze types die laten zien welke dames ze in de kroeg versieren.

De echte waarde van Periscope komt tot uiting wanneer er iets bijzonders in de wereld aan de hand is. In Turkije waren er diverse uitzendingen te volgen van mensen die in het heetst van de strijd met hun telefoon over straat liepen te filmen. Ik hoorde de kogels letterlijk om hun oren suizen. En ik wist: deze persoon is nu live aan het filmen: als een kogel hem raakt is het afgelopen. Dat was heftig. Dapper van deze mensen en roekeloos. Met mij keken enkele duizenden anderen mee, die via een chat venster feedback gaven en soms ook verzoeken deden aan de filmer.

pericope_tank

Het is toegankelijk, live, interactief en ongecensureerd. De kracht van het internet ten voeten uit. Bij volgende grote gebeurtenissen in de wereld zal ik zeker Periscope weer raadplegen!

Lees ook op RTL nieuws: Periscope laat alles zien, ook wat je niet wilt zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.