Als bij een bedrijf in de tech-sector de telefoon gaat, heb je grote kans dat je een recruiter of een subsidiebureau aan de lijn krijgt. Wie zich weerbaar heeft gemaakt tegen de blitzkrieg van de recruiters, moet ook nog afrekenen met de niet aflatende subsidiekaravaan. Want subsidies zijn lucratief. Maar zijn ze ook altijd rechtvaardig?

Als ondernemer heb ik lang gespuugd op subsidies. Subsidies verstoren de vrije markt. Gezonde bedrijven moeten zonder kunnen, was mijn stellige overtuiging. Ik had geen zin in kilo’s papierwerk voor projecten die zonder het infuus van de overheid niet levensvatbaar zouden zijn.

De boze buitenwereld was het niet met me eens. Jarenlang heb ik in mijn kleine bedrijfje weerstand geboden tegen een dagelijkse stormram van de subsidiecommando’s, die immer harder op de poort bonsden. Uiteindelijk ben ik toch gezwicht, en mocht er één zijn verhaal komen doen.

Het resultaat is dat Gamebasics nu subsidies aanvraagt en krijgt. Het bureau pikt een graantje mee. Zakelijk een goede keuze, moreel soms een bedenkelijke.

Subsidie_strategie_WBSO-RDA-Innovatiebox

De zegen van de WBSO

Bedrijven die iets doen met innovatie kunnen aanspraak maken op de WBSO, de Wet Bevordering Speur en Ontwikkelingswerk. Dit kan gecombineerd worden met de RDA, de Research en Development Aftrek.

Beide regelingen zijn verrassend gemakkelijk aan te vragen. Een paar A4tjes met uitleg wat je precies doet en hoe het innovatie bevordert, plus een ruwe urenschatting. Dat is genoeg voor een aantrekkelijke korting op de loonbelasting.

Gamebasics vraagt de WBSO al enkele jaren aan. Hoewel de medewerkers er niets van merken, kunnen we hierdoor meer personeel aan het werk houden.

De WBSO is een korting op de kosten van een bedrijf en stimuleert zo dat het bedrijf meer kosten maakt. Gunstig voor de economie. Je zou dus kunnen zeggen dat deze subsidie een positief effect heeft. Ik zou dan ook elke ondernemer in de sector aanraden om gebruik te maken van de WBSO.

Mijn morele kompas was pas van slag bij de subsidie die volgt op de WBSO: de Innovatiebox.

shut-up

Het zoete kwaad van de Innovatiebox

De WBSO is de toegangspoort naar de Innovatiebox. Wanneer bedrijven iets ontwikkeld hebben onder de WBSO, dan mogen ze daarna de Innovatiebox aanvragen. Deze subsidie geeft een korting op de vennootschapsbelasting. Met andere woorden: de winst die bedrijven maken.

We maken gebruik van de Innovatiebox, want het kan meer dan een kwart belasting schelen aan het eind van het jaar. Tel uit je winst! Net als een medewerker geen vraagtekens plaatst bij een loonsverhoging, ga ik als ondernemer niet klagen over meer winst. Maar toch klopt er iets niet.

De extra winst die bedrijven via deze regeling maken, zou weer geïnvesteerd moeten worden in nieuwe innovatie en ontwikkeling. Maar dat hoeft niet. Als de aandeelhouders besluiten het uit te keren als dividend en in eigen zak te steken, dan ontvangen zij alsnog de subsidie.

Dat is wat ik tegen de Innovatiebox heb. Het bevordert winsten van ondernemingen, zonder er iets voor terug te vragen. De ‘investering’ is immers al geweest, namelijk het product dat onder de WBSO is ontwikkeld. Bedrijven worden zelfs gestimuleerd om te snijden in de kosten, wat kan leiden tot het ontslaan van personeel. Een ongewenste situatie, lijkt me.

Het is toch treurig dat werknemers er in crisistijd op achteruit gaan, terwijl de overheid subsidie verleent op de winsten van bedrijven?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.