Prof. Dr. Ir. Jacco Hoekstra gaf in AIR Amsterdam vijf kwartier college over de luchtvaart. Hij beantwoordde vragen als: “Hoe houdt je een gebouw van drie verdiepingen in de lucht?”, “Hebben we straks allemaal een vliegende auto?” en “Wat is het kleinste vliegtuig dat ooit gemaakt is?”

Het college was een onderdeel van de Universiteit van Nederland. Dit is een sympathiek initiatief van Alexander Klöpping, waarin de meest aansprekende hoogleraren van Nederland korte, toegankelijke colleges geven over complexe onderwerpen, die gratis online worden gezet. Een mooie aanvulling op TED en DWDD University.

De locatie en het decor verraden dat dit een serieus project is. De opnames worden namelijk gemaakt in nachtclub AIR Amsterdam. Er staan camera’s opgesteld om alle handelingen van de hoogleraar vast te leggen. Alexander Klöpping moest eerst nog even bedelen om geld voor het volgende seizoen, maar daarna kon het feest beginnen.

uvn

Jacco Hoekstra wist boeiend te vertellen over zijn vakgebied. Ik heb er verschillende dingen van opgestoken. Zoals hoe het mogelijk is dat een enorme Airbus A380 de lucht in kan vliegen. Welke krachten daar verantwoordelijk voor zijn.

Hoekstra betrok het publiek in zijn betoog, door ons vliegtuigjes te laten vouwen. Zo konden we proefondervindelijk vaststellen wat de invloed van het zwaartepunt in een vliegtuig is.

Het was bijzonder leuk om dit college van de Universiteit van Nederland bij te wonen. Vanaf september zullen de colleges uitgezonden worden en online gezet. Het is te hopen dat Alexander Klöpping erin slaagt het geld voor een volgend seizoen bijeen te brengen.

Hierbij een filmpje van de Universiteit van Nederland, een leuk college door Prof. Dr. Erik Scheder over de hersenen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.