Vrijdag 27 januari 2016 was de apotheose van de minor ondernemerschap en ICT van de Haagse Hogeschool. In een pitch aan potentiële investeerders en ervaren ondernemers waren SocioFit, MeubelCentraal en Boodschapvergelijken de drie besten.

In de minor ondernemerschap leren studenten o.l.v. Jeroen Rijsdijk hoe het is om te ondernemen. Ze moeten via de Lean Start-up methode een idee valideren, prototypen en de business case aantonen. Tijdens het eerste gastcollege had ik de meeste studenten al een keer gezien. Toen waren ze nog zoekende naar een idee en een aanpak. Nu mocht ik ze beoordelen als onderdeel van de jury. De eindpitches werden gehouden in de Dutch Innovation Factory.

Het resultaat was zeer wisselend. Niet alle ideeën waren goed gevalideerd of na validatie uitvoerbaar. Niet alle groepen hadden de eindstreep gehaald, of ze waren veranderd van samenstelling. Maar de pitches die gegeven werden, waren van een prima niveau.

De winnaars

SocioFit laat mensen bewegen in de wachtkamer van een ziekenhuis, met het idee dat zitten slecht voor je is en je naar een ziekenhuis komt om beter te worden. Deze start-up had het meest gepolijste verhaal en kan bogen op veel aandacht, o.a. in het AD en Radio-West. Er is een pilot van het concept gedaan in het Lange Land Ziekenhuis.

MeubelCentraal belooft een centrale plek te worden waar kleine ambachtelijke meubelmakers hun waar kunnen aanbieden aan een groot publiek. Ontstaan vanuit het idee dat kleine meubelwinkels het moeilijk hebben in de strijd tegen giganten als de IKEA.

Boodschapvergelijken.nl geeft je de mogelijkheid supermarkten te vergelijken op prijs, via een gebruiksvriendelijke website, en het goedkoopste mandje aan te schaffen.

Eervolle vermelding voor PayFest. Dit initiatief laat je makkelijker betalen op festivals met je mobiel, zelfs als er geen internet is op die locatie.

Conclusie: geen blijvertjes

Onder de streep denk ik niet dat één van deze initiatieven potten gaat breken. Maar de aangesproken creativiteit, doorzettingsvermogen en de opgedane ervaring zal de deelnemers goed van pas komen als ze blijven ondernemen. Met deze ideeën of met iets nieuws.

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.