In het televisieprogramma Utopia, zijn begin 2014 vijftien mensen bij elkaar gezet, om samen iets op te bouwen. Via live camerabeelden is 24/7 te volgen hoe ze het er vanaf brengen. Hoewel ik doorgaans geen reality-TV kijk, maak ik voor Utopia tijdelijk een uitzondering. Het is boeiend om te zien hoe de eerste weken verlopen. Efficiënt gaat het allemaal niet. Mijn advies is daarom: breng een Scrum Master in Utopia!

Utopia is een leuk concept en de logische evolutie van “Big Brother”. Hoewel er de nodige kanttekeningen bij te plaatsen zijn, is het feit dat de bewoners dit keer een doel hebben gekregen een belangrijke toevoeging. Ze moeten met weinig middelen een ideale samenleving op proberen te bouwen. Wat dat inhoudt mogen ze zelf invullen. Omdat er bewust tegenstrijdige karakters bij elkaar zijn gezet, zorgt dat voor de nodige conflicten. Wie de reguliere TV uitzendingen volgt of de uitstekende app met de live streams en 360″ camera’s op zijn iPad bekijkt, ziet de bewoners van Utopia daarom vooral kibbelen.

utopia-groepToch zijn er genoeg zaken waar ze het allemaal over eens zijn. Zo moet de loods worden uitgebreid met basisvoorzieningen als stroom, verwarming, bedden, douche en sanitair. Daarnaast moet er geld worden verdiend. Het uitwerken en verdelen van deze taken gaat echter tergend langzaam. Na de inspirerende speech van Jeff Sutherland begon het me ineens te dagen: Utopia zou Scrum moeten omarmen.

Omdat vijftien leden voor één team wat veel is, zou ik adviseren twee scrumteams te creëren. Benoem product owners die in samenspraak met de groep de prioriteit vaststellen. Kies een scrummaster die het proces bewaakt. Stel een vast ritme van sprints in, waarin de bewoners aan de slag kunnen gaan volgens een planning. Sluit de sprint af met een review waarin de opbrengsten aan heel Utopia worden gepresenteerd en evalueer het proces in de retrospective. Tussentijdse “grooming” sessies bepalen wat er in toekomstige sprints gerealiseerd gaat worden.

“ik zou John de Mol aanraden een Scrum Master een visum te geven voor Utopia”

Door fysieke scrumborden met geeltjes op te hangen weet iedereen wat er gaande is en wat hij of zij kan bijdragen. Dit zou de beste investering zijn die de bewoners van Utopia ooit gedaan hebben. Het kan niet anders dan dat ze tien keer zoveel gedaan gaan krijgen! Om dit snel van de grond te krijgen, zou ik John de Mol aanraden een Scrum Master een visum te geven voor Utopia.

utopia-live

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.