Denk aan Flappy Bird, voeg achievements, gevarieerde levels, boosts, challenges en leaderboards toe, en je hebt Retry.

Retry is een spel van Rovio, de makers van Angry Birds. Nu het succes van de boze vogels zo zoetjes aan wel is uitgewerkt, leggen de Scandinaviërs zich toe op nieuwe games. Nou ja, echt nieuw is het niet. In essentie lift Retry mee op het succes van Flappy Bird. Maar wel op een goede manier.

Waar je in Flappy Bird één level hebt en nul variatie, heeft Retry alle elementen die je van een moderne mobiele game mag verwachten. De basis vormt een vliegtuigje dat te besturen is door op het scherm te tikken. Dit lijkt eenvoudig, maar is het niet. Het toestel maakt al snel een ongewenste salto en het is knap lastig in de lucht te houden. De moeilijkheidsgraad is goed gebalanceerd. Het is lastig en wordt steeds lastiger. Maar er zijn altijd wel manieren om voorbij de moeilijkste levels te komen. Elk level kan bovendien op één, twee of drie sterren worden uitgespeeld, waardoor iedereen de lat een beetje zelf kan bepalen.

Je vliegt van landingsbaan naar landingsbaan, een “retry-point” genoemd. Als je crasht, mag je op de laatste landingsbaan beginnen die je ontgrendeld hebt.

Het spel heeft een retro-look die aan 8-bit consoles en homecomputers doet denken. Dit is heel consequent doorgevoerd. Het ziet er soms een beetje goedkoop uit, maar het is sfeervol in combinatie met de bijpassende muziek en geluidseffecten.

retry-screen

Wat Retry vooral leuk maakt is de variatie en het gevoel dat je progressie maakt. Elk level is weer anders en vormt een uitdaging. Er zijn ‘boss stages’ en ‘daily challenges’.

Rovio is een commercieel bedrijf dat zie je wel terug in Retry. Waar ze bij eerdere games echter volledig waren doorgeschoten en gebruikers veel te opzichtig richting een betaling werden gepusht, hebben ze in Retry de juiste balans gevonden. Retry is volledig te spelen zonder te betalen. Om Retry-points te unlocken moet je muntjes gebruiken, maar die kun je gratis verdienen. Bijvoorbeeld door ze op te pakken in de levels of achievements te halen. Alleen als je er niet genoeg hebt, wordt je verleid ze kopen. Je kunt echter ook korte reclamefilmpjes bekijken. Dit is in de praktijk goed te doen.

retry-screen2

Het enige dat ik nog mis in Retry, zijn multiplayer mogelijkheden. Het zou leuk zijn om een vriend uit te dagen een level te vliegen, of de progress in de daily challenges te vergelijken. Wie weet voegt Rovio deze optie op termijn nog toe.

Wie na het spelen van Flappy Bird zoekt naar een spel voor telefoon en tablet dat net zo verslavend en moeilijk is maar langer boeit: Retry is te downloaden in de App Store en in de Play Store.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.