Pokémon Go is op dit moment uitgebracht in de VS, Australië en Nieuw-Zeeland en komt binnenkort uit in de rest van de wereld. Voor Pokémon fans – en dat zijn er vele – natuurlijk fantastisch nieuws. Maar deze uitgave is meer dan een nieuwe Pokémon game. Hij komt uit op iPhone en Android devices en gaat de wereld om ons heen blijvend veranderen.

Nintendo

Nintendo staat bekend als een innovatief bedrijf. Het kan zich al enige tijd niet meer meten met het grafische geweld van Microsoft’s Xbox en Sony’s Playstation, maar compenseert dat met producten die zich op een andere manier onderscheiden. De Wii spelcomputer en de 3DS handheld zijn daar de meest aansprekende recente voorbeelden van.

Daarnaast heeft Nintendo een aantal ijzersterke franchises in handen, zoals Mario, Zelda en Pokémon. Vooralsnog werden deze titels alleen gemaakt voor Nintendo hardware, waarmee ze een gegarandeerde belangstelling voor hun spelcomputers zeker stelden. Na tegenvallende verkoopcijfers van de Wii U en de dalende markt voor handhelds heeft Nintendo eieren voor zijn geld gekozen en een moedig besluit genomen: het gaat zijn succesgames uitbrengen voor andere platforms. iOS en Android om precies te zijn.

Nu had Nintendo simpelweg een kopie van zijn hitgames kunnen maken, maar met Pokémon Go bewandelt de Japanse spellenmaker – gelukkig – een ander pad. Het gaat de mogelijkheden van het platform optimaal benutten door de game lokatie gebonden te maken.

Ingres

Het concept van Pokémon Go lijkt sterk op dat van Ingres, een game die al een paar jaar oud is. je omgeving wordt geprojecteerd met een kaart op je scherm en je kunt zien waar iets te doen is. Hierdoor wordt je uitgenodigd de wereld om je heen te verkennen.

Ik heb Ingres enige tijd gespeeld en tot mijn eigen verbazing ging ik stukken door de stad fietsen om maar verder te komen in het spel. Het probleem met Ingres is dat het behoorlijk ‘hard-core’ is. De regels zijn ingewikkeld en de interface is niet toegankelijk. Maar het concept is meesterlijk.

Pokémon Go is gebaseerd op dezelfde technologie maar veel toegankelijker. De enorme community van Pokémon fans en de kennis van Nintendo om een game te maken die veel mensen aanspreekt, zullen er voor zorgen dat Pokémon Go veel spelers gaat krijgen. Ik zie het nu al bij ons op kantoor, waar druk gespeeld wordt met de versie die al uit is.

pokemon-screen

Een wereld vol Pokémon

Waarom gaat Pokémon Go de wereld veranderen? Omdat je afhankelijk van je lokatie Pokémon kunt vangen. Om verder te komen in het spel zul je je omgeving moeten verkennen. Spelers lopen buiten rond om hun Pokémon te vinden. Dit betekent dat we nog meer dan gebruikelijk mensen zien rondlopen met hun mobieltje voor hun neus geplakt.

Een beetje gevaarlijk kan dat misschien wel zijn. Stel je zit achter een zeldzame Pokémon aan en die rent ineens de snelweg op. Het is niet ondenkbaar dat er ongelukken gebeuren. Daar tegenover staat dat sommige mensen die bijna nooit buiten komen – omdat ze zaten te gamen – via Pokémon Go hun dagelijkse portie beweging krijgen.

Het staat in ieder geval vast dat Pokémon fans hun hart kunnen ophalen met deze game. En wanneer ze buiten schijnbaar doelloos rondrennen, zal het voor de rest een vermakelijk schouwspel zijn.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.