Vanaf het seizoen 2015/2016 zal Online Soccer Manager (OSM) kunnen beschikken over clublogo’s en spelersfoto’s van de Nederlandse betaaldvoetbalclubs uit de Eredivisie. Het ondertekenen van deze deal was behalve voor Gamebasics, ook voor mij persoonlijk een mijlpaal.

Toen ik Online Soccer Manager bedacht, wist ik al dat het spel pas echt volwassen zou worden met de rechten van de voetbalclubs erin verwerkt. Met logo’s en spelersfoto’s komt het spel veel meer tot leven en sluit beter aan bij de belevingswereld van de voetbalfan. Het zou 14 jaar duren voordat ik dit kon realiseren, maar nu is het dan zover. Een jongensdroom die uitkomt.

De Eredivisieclubs werden vertegenwoordigd door de spelersvakbonden VVCS, FBO en ProProf. Vreemd genoeg zat de Eredivisie CV zelf dus (nog) niet aan tafel. De aangekochte rechten bevatten dan ook alleen de logo’s van de clubs en de foto’s van de spelers. Het logo van de Eredivisie zelf niet.

Deze op het eerste gezicht bijzondere constructie was, zo werd mij uitgelegd, opgezet een aantal jaren geleden. Makers van voetbalboeken, zoals Panini, hadden geen loket om centraal de rechten van de clubs in te kopen. Alle clubs apart langs gaan was veel te lastig, vandaar dat er enige tijd in Nederland geen boeken met voetbalplaatjes konden worden uitgegeven. Om dit weer mogelijk te maken besloten de clubs via de spelersvakbonden collectief hun rechten te gaan aanbieden.

Voetbalboeken worden natuurlijk nog steeds gemaakt, maar ook managergames zoals Online Soccer Manager kunnen via deze constructie hun rechten inkopen.

Er ging een pittige onderhandeling aan vooraf, maar het resultaat mag er zijn. Voor de komende 3 jaar kan ik zowel de Eredivisie- als de Jupiler Leagueclubs in OSM gebruiken zoals ik dat altijd al had gewild: met clublogo’s en spelersfoto’s!

Er wordt nu nog druk gewerkt aan een nieuwe versie van het spel, waarin deze rechten op een prominente plek moeten krijgen. Ik kijk uit naar de release deze zomer!

Lees het officiële persbericht op Gamebasics.nl

12 REACTIES

 1. Hallo Jeroen!

  Ik ben Fred de postbezorger en ik wou je even laten weten dat ik tijdens mijn lunch altijd even je blog lees met veel plezier!

  Ik zou je ooit wel eens in het echt willen ontmoeten want je bent een groot voorbeeld voor mij eventueel onder het genot van een jointje of een biertje of eventueel een pizza naja maar dat laatste liever niet, aangezien ik van de dokter moet afvallen maja dat is een ander verhaal haaha.

  Groeten Fred.

 2. Osm steunt me door harde tijden. Ik ben niet goed in sociale contacten te leggen maar door OSM verbetert dit. Elke update die het spel van mijn hart beter maken, zijn dus welkom. Ik neem voor de komende 30 jaar dus een PSK.

  Dankjewel, Jeroen (als ik je zo mag noemen)

 3. Hey Jeroen

  Ik wou even laten weten dat ik al jaren fan ben van je en je foto in mijn agenda heb staan me hartjes erbij want je bent mijn idool ! Ga zo door met je werk je bent een topper!

 4. @Gunther: we zijn hard bezig om ook in de rest van de wereld foto’s en logo’s te kunnen tonen. Maar dat zal stapsgewijs gaan. Ik ben al heel trots dat Nederland nu ‘binnen’ is. Welke andere landen er nog volgen, zal t.z.t. duidelijk worden.

 5. Goed bezig Jeroen, zelfs nu ik al 20 jaar geen tiener meer ben kan ik nog steeds van dit soort dingetjes genieten!

 6. @tim: waarschijnlijk omdat je te ouderwets bent en nog steeds met een Nokia 3310 rondloopt.

 7. Ik vraag mij eigenlijk af hoe ze OFM hierop gaan reageren, aangezien de OFM’ers eerder foto’s van spelers uit de grotere competities(Italië, Spanje, Engeland, Frankrijk, Duitsland) verwachten.

  Dus is dit het enige dat in OSM 3.0 veranderd, of is d’er nog iets?

 8. Furrax wat leuk dat je mijn weblog leest. Concurreren met FIFA is niet het doel, zij maken een ander product. Maar bedankt voor het bestellen van weer nieuwe PSK’s! Geen idee wat ik zonder jou zou moeten.

 9. Ik vind het echt fantastisch dat je met deze update wilt gaan concurreren met FIFA. Deze update klinkt zo geweldig dat ik meteen weer PSK’s ga bijbestellen. Het zou onrespectloos van me zijn als ik dit niet deed.

  OSM wordt echt met de dag leuker en leuker dankzij Jeroen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.