OSM in 2001: terug in de tijd naar Van Der Meijde, Tomasson en Hoogendorp

0
530

Hoe zag OSM (Online Soccer Manager) eruit begin december 2001, toen het net een paar maanden online was? Heel anders dan nu, maar toch opmerkelijk vertrouwd. Met behulp van een oude back-up komt de tijd van Van Der Meijde, Tomasson en Hoogendorp weer even tot leven.

Destijds was het nog mogelijk om in een oogwenk een kopie te maken van heel OSM; een bestand van minder dan 10Mb. Daar heb ik er nog één van gevonden, op een afgedankte harddisk. En met de nodige moeite is het me gelukt om die back-up weer aan de praat te krijgen.

Sommige herinneringen zijn zo oud, dat ze zich in je hersenen in zwart-wit lijken af te spelen. Wat blijkt? OSM was in die tijd niet zwart-wit, maar vaal groen-wit.

De charme van het begin

Niet veel mensen hebben deze versie gespeeld. Wie tellen 505 managers die meespelen in 14 competities. Naast de Nederlandse eredivisie worden de Engelse Premier League en de Roemeense Divizia A gespeeld. Waarom de Roemeense Liga, zul je denken? Dat heeft te maken met de hulp die ik kreeg bij het verzamelen van de competities. De eerste twee vrijwilligers die zich hiervoor gemeld hadden, waren een in Canada woonachtige Roemeen en een Macedoniër met een voorliefde voor Engels voetbal. Ook toen was OSM al behoorlijk internationaal.

Zoals je kunt zien in het filmpje, zijn er in december 2001 pas twee competities gespeeld. De ranglijst is nog lekker overzichtelijk. Het heeft een zekere charme in al zijn eenvoud.

De meeste basisopties van het spel zijn in deze OSM versie aanwezig. Zo kun je onder meer op trainingskamp, spelers kopen en verkopen, de spion inzetten en je medische staf aan het werk zetten. Toch ontbreekt er ook veel. Met name de tactische opties zijn veel beperkter dan nu.

Het is heel amusant om alle spelers van toen te zien. Zo speelt de kleine Wamberto voorin bij Ajax, zet Van Bommel de lijnen uit bij PSV, maakt Boukhari furore bij Sparta en knalt een ontketende Hoogendorp de ene na de andere bal in het doel bij RKC.

Eén seizoen

Het is ook leuk om de discussies te zien die ik met deelnemers gevoerd heb. Over mijn controversiële keuze om het spel tot één seizoen te beperken bijvoorbeeld. Een discussie die in zekere zin nog steeds voortduurt. Ik sta iedereen zelf te woord. Het hele spel is nog een hobby. Van een bedrijf zal nog enige tijd geen sprake zijn.

In het filmpje ziet de website er functioneel uit. Toch kan OSM in deze vorm nooit meer online gezet worden. Dat komt omdat het vol met beveiligingslekken zit. Ik maakte me daar in 2001 nog helemaal niet druk om, maar de wereld is veranderd. Als ik het spel uit 2001 zo online zou gooien, dan zou het ongetwijfeld binnen de kortste keren gehackt zijn.

In de zomer van 2002 zou OSM een volledige make-over en een reset krijgen. De resultaten die behaald zijn in deze versie, komen dus niet meer voor in het huidige OSM.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.