Memphis Depay gaat voor ruim 30 miljoen euro van PSV naar Manchester United. Vorig seizoen had hij al weg gekund. Maar hij bleef om kampioen te worden. Dat is hem gelukt. Precies het scenario dat past bij een onvervalste voetbalheld.

Als supporter van PSV leefde ik lange tijd in het verleden. Het was lang geleden dat mijn club kampioen werd. Maar vooral het gebrek aan helden vond ik schrijnend. De laatste periode dat PSV nog echte helden herbergde, coachte Guus Hiddink. Toen speelden Phillip Cocu, Alex, Heurelho Gomes en Mark van Bommel samen als een geoliede machine.

Daarna was het kommer en kwel. Spelers faalden, maakten ruzie en de ene trainer na de andere moest het veld ruimen. Talenten als Strootman en Mertens werden wel gehaald en voor veel geld doorverkocht, maar ik voelde er niets bij. Vorig seizoen vroeg ik me zelfs af van welke speler ik een shirtje zou willen hebben, en toen realiseerde ik me dat ik geen enkele naam kon verzinnen.

Dit seizoen is er weer een held opgestaan. Memphis Depay heeft zich onsterfelijk gemaakt, door te blijven op het moment dat hij elders al meer kon verdienen. Het kampioenschap behalen en vervolgens een megatransfer maken. Dat vertrouwen is mooi. Zo hoort het. Talenten van de toekomst: kijk en leer.

Het gemak waarmee Depay in zijn laatste thuiswedstrijd voor PSV een vrije trap van grote afstand in het doel schoot, is typerend voor zijn sterrenstatus. Phillip Cocu deed dat hem voor. Die scoorde in april 2006 achteloos vanaf de middenlijn. Zo doen legenden dat. Bij de publiekswissel van Memphis was de aai over de bol van Cocu voor zijn pupil daarom veelzeggend. Zet hem niet voor de camera, maar laat zijn voeten spreken.

Niet alleen Depay is gegroeid dit seizoen. Het PSV van seizoen 2014/2015 is met Georginio Wijnaldum, Luuk de Jong, Andrés Guardado, Luciano Narsingh en Adam Maher verdiend kampioen geworden. Een aantal van hen zal mogelijk nog een transfer maken. Maar het draaide dit seizoen om één man.

Memphis Depay gaat, na een heel voetballeven in Eindhoven, furore maken bij Manchester United. In de voetsporen van Ruud van Nistelrooy. Ik wens hem daar alle succes bij!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.